woensdag 17 juli 2013

Warlpiri rampaku


Je hoort vaker over uitstervende talen dan over talen die nieuw ontstaan. En dat laatste gebeurt natuurlijk ook de hele tijd, maar dat is een stuk minder spectaculair. Zo bericht de New York Times over de heuglijke geboorte van het Warlpiri rampaku. Dat blijkt een taal te zijn die wordt gesproken in Lajamanu, in AustraliĆ«'s Northern Territory. Opmerkelijk, maar als je er over nadenkt ook nogal logisch: de nieuwe taal wordt uitsluitend gebezigd door mensen jonger dan vijfendertig jaar (meer hier).

De nieuwe taal blijkt meer dan eenvoudigweg een combinatie van bestaande talen of dialecten. Vermoedelijk ontstond de taal toen ouders de kinderen toespraken in een soort pidgin gebaseerd op drie bestaande talen. En toen gingen de jongeren daar creatief mee aan de slag: ze introduceerden een nieuwe syntax en veranderden gaandeweg de woordstructuren. En zo ontstond een nieuwe taal.

Het mag ook al eens goed nieuws zijn.

Het prentje: Lettie Nungurrayi (Betty Nungurrayi Watson), Kunajarryi (Mt Nikki Dreaming), ca. 1990. Kunst uit, inderdaad, Lajamanu.

Geen opmerkingen: