maandag 1 juli 2013

Bill Fatty Foulke


Oorspronkelijk werd voetbal zonder keeper gespeeld. Toen de keeper later zijn intrede deed, was het geen vaste functie. Wie er die dag zin in had - of wie niet over de conditie beschikte om het hele veld op en af te rennen - nam plaats in de goal. Na een tijdje zette zich de specialisering door. In eerste instantie werd op groot en breed geselecteerd: een doelman werd niet geacht naar de grond te duiken of briljante saves te verrichten. Een doelman diende zich voor de aanstormende spits te gooien of zijn lichaam in de loop van de bal te posteren. Dus had je een voordeel als je flink uit de kluiten gewassen was.

Flink uit de kluiten gewassen kon William Henry Foulke's middle name zijn, als die al niet Fatty was. Bill Fatty Foulke (centraal op het prentje) verdedigde het doel van onder meer Sheffield, Chelsea en Bradford City en stond ook een keer in de nationale elf. Hij was een meter drie├źnnegentig en woog een slordige honderdvijftig kilo.

Na zijn actieve voetballoopbaan werd Fatty Foulke kermisattractie. Hij stond in doel en tegen betaling mocht je een penalty trappen die Fatty dan probeerde te stoppen. Hij stierf op zijn twee├źnveertigste, vermoedelijk aan levercirrose. Bij wijze van eerbetoon aan alle keepers, hieronder nog eentje van Fatty bij Chelsea. Het is niet geweldig moeilijk om Fatty op het prentje te herkennen.


Geen opmerkingen: