dinsdag 1 juli 2014

Joe Maca


Nu onze nationale Duivels tegenover het team van de Verenigde Staten staan, twee dingen om te onthouden. Eén, het is levensgevaarlijk de Amerikanen te onderschatten. Dat deed het onoverwinnelijk geachte Engelse team ook, op de wereldbeker van 1950. En de Engelsen werden zowaar door de VS verslagen: 1-0, doelpunt gescoord door ene Joe Gaetjens (derde van rechts, onderaan).

Twee, in dat Amerikaanse team speelde een Belg mee: Joe Maca. Brusselaar Joe Maca had in België een niet tot de verbeelding sprekende carrière achter de rug als speler van La Forestoise, dat toen in derde afdeling uitkwam. Na de oorlog emigreerde Maca naar de VS waar hij voor Brooklyn Hispano uitkwam en op basis waarvan hij voor het nationale team werd geselecteerd. Dat Maca geen Amerikaan bleek, was voor de bond geen punt. De FIFA moest tot haar schande constateren dat de internationale reglementen nogal onduidelijk waren en dus mocht Maca mee naar de wereldbeker in Brazilië. Goed om te weten en om op vraag bij kwissen te kunnen reproduceren: het is door het geval Maca dat de FIFA de regels op voetbalnationaliteit aanscherpte.

Het prentje: het nationale team van de VS, dat Engeland versloeg. Tweede van rechts, naast manager Chubby Lyons, Brusselaar Joe Maca.

Geen opmerkingen: