maandag 26 november 2007

Abdel-Kader Zaaf


Het komt maar niet goed met het wielrennen. Nu blijkt ook ene Bjorn Leukemans -naar men ons uitlegt één van onze Vlaamse topwielrenners: jammer genoeg hadden we nog nooit van deze brave man gehoord- positief te hebben getest op lichaamsvreemd testosteron. Dat wil zeggen dat Bjorn verboden spul heeft gepakt. Zelf ziet hij dat natuurlijk anders. In de krant konden we lezen dat "hij net aan het sexen was toen hij verrast werd door een dopingcontrole aan huis". Vandaar die hoge score. Alleszins goed gevonden.

Maar vroeger waren de wielerverhalen toch net iets kleurrijker. In de Tour van 1950 reed ene Abdel-Kader Zaaf mee, één van de weinige Noord-Afrikaanse coureurs die het ooit tot beroepswielrenner schopte. Tijdens de dertiende etappe, van Perpignan naar Nîmes, was het ondraaglijk heet. Zaaf, die op kop reed, stopte om zijn dorst te lessen. Een toeschouwer duwde hem een fles wijn in de hand en Zaaf maakte die onverwijld soldaat. Er volgde nog een tweede fles, waarna Zaaf weer op de fiets stapte. Maar toen lukte het niet meer zo best. Eerst reed hij de verkeerde richting uit. Vervolgens begon hij vervaarlijk van links naar rechts te slingeren. Tot slot reed hij tegen een boom en voerden ze hem af naar het ziekenhuis. De legende wil dat hij daar de volgende dag ontsnapte, zich aan de start opnieuw aansloot bij het peloton, maar door de wedstrijdleiding uit de koers werd gehaald. Dat waren nog eens tijden.

Het mooie is dat Zaaf er een aardig contract aan overhield met een producent van aperitieven en likeuren (zie foto). We wensen Bjorn uiteraard iets vergelijkbaars toe. Met dat sexen en die testosteron moet wel iets te verdienen zijn. Zeker in combinatie met de achternaam Leukemans.

Ach, dan is voetbal toch veel meer sport, vinden we. Wat deed Maccabi gisteren? Wéér gelijk: 1-1 op Mariaburg. Het mag soms wel eens wat meer zijn...

Geen opmerkingen: