vrijdag 2 november 2007

Dorpsdespoten

Het is dat we geen auto kunnen rijden (hoewel: theoretisch zijn we een geweldige chauffeur. Ooit haalden we zo goed als het maximum op een theoretisch rij-examen), anders kochten we meteen een Kia (hoewel: zo mooi blijken die wagentjes toch ook niet te zijn, maar goed het gaat om het principe).

Voorzitter Vermeersch van voetbalclub FC Brussels regeert zijn club zoals Balthazar Boma FC De Kampioenen leidt: als een dorpsdespoot. Op TV, in een komisch feuilleton, is dat mogelijk grappig. In het echte leven niet. Vermeersch vond het nodig om één van zijn spelers -een Congolese international- voor te houden dat hij "in een boom moest kruipen en een tros bananen eten". Fijn.

Om de zoveel tijd zet de voetbalbond een campagne op om het racisme uit de stadions te bannen. Dat geeft dan aanleiding tot nogal weeë acties zoals zwarte en witte kindjes hand in hand het terrein laten oplopen of voetballers voor de wedstrijd in een T-shirt met een Goede Boodschap het publiek laten groeten. Dat heeft nogal eens impact op de tribunes!

Nee: wat KIA doet maakt indruk. De Zuid-Koreaanse sponsor van FC Brussels trekt zich terug omdat het bedrijf niet langer met Vermeersch wil worden geassocieerd. Dat is vermoedelijk ook de enige taal die de Vermeerschen begrijpen: die van het geld. Dat zouden meer sponsors moeten doen. Hulde!

3 opmerkingen:

Woodyrat zei

Niet akkoord !!! Ik ken de context van de uitspraken van de voorzitter van RC Brussels niet helemaal en heb het eerlijk gezegd niet in alle details gevolgd. Maar is de reactie van de sponser, de pers en de bloggers niet wat verregaand, buiten alle proporties? Straks - wellicht is het al zo ver ? - mogen we geen n***r-mop meer vertellen, moeten we zeven keer onze tong ronddraaien voor we onze menig ventilleren over de j***n of de j******n. Zielig, voor mij kunnen ze allemaal den boom in (voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over de n*****s, de j***n en de j******n, wel de hypergevoelige sponsors, commentatoren en bloggers!). Voor mij zeker geen KIA en ... Vermeersch (ik ken de man niet), laat de Vermeersch Vermeersch zijn. Tenslotte biedt hij werk aan een aantal allochtonen.

pst zei

Beste Woody,
In de krant lees je dan dat Vermeersch een groot jeugdproject sponsort om allochtone jongeren te laten voetballen. En je leest dat één of andere gladde advocaat de beledigde speler al onder de arm heeft genomen en met het centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en miljoenenschadeclaims goochelt. Tja, dan krijg je weer meer sympathie voor Vermeersch. En vermoedelijk is het effectief een man uit één stuk en ga je hem nooit veranderen en moet dat ook niet. Maar ook mannen uit één stuk denken soms beter na voor ze hun grote mond open doen. Als Vermeersch nu eens als een grote mens zijn excuses aanbiedt. Dan is alles vergeten en vergeven.

Woodyrat zei

Ik heb hem direct je suggestie overgemaakt en zie ... Vermeersch zou Vermeersch niet zijn als hij niet een knieval deed en zich uitgebreid verontschuldigde. Neen, daarom is hij geen groot man ... wel een man met zijn hart op zijn tong. Maar is het niet nét charmant dat hij niet teveel nadenkt voor hij spreekt?
Voor de rest niets dan lof voor je blog!