zondag 18 november 2007

Mannen houden niet van winkelen


Mannen houden niet van winkelen: dat is wetenschappelijk bewezen. Het heeft, als we de evolutionaire psychologie mogen geloven, uiteraard weer te maken met de tijd van jagen en voedselverzamelen. Mannen dienden voor het grovere werk: achter antilopen rennen, everzwijnen doodknuppelen, vogels verschalken. Daarvoor was niet zoveel nodig, behalve brute kracht, enige zin voor arbeidsverdeling en een minimaal strategisch inzicht.

Vrouwen moesten de hele dag door alert zijn en beslissingen van levensbelang nemen: waar vinden we rijpe vruchten, zijn deze wortels al dan niet giftig, mogen we deze rare granen zo opeten? Het gevolg: vrouwen ontwikkelden onderscheidingsvermogen en geduld. Twee voor het winkelen onontbeerlijke eigenschappen. Mannen hebben die niet.

Wat te doen? Gelukkig vonden wij mannen het kapitalisme uit. Je kunt ook gewoon iemand betalen om voor jou al die moeilijke beslissingen te nemen. Zo is er in Duitsland Manufactum. Dat is de droom van iedere man: een hele winkel vol met alleen goede en leuke spullen. De juiste broeken en hemden, leuk schrijfgerief, handige knutselgadgets, tuingerief, fietsen, schoenen, meubelen, keukenmateriaal, wijn, bier, hapjes. You name it: they've got it. En alles wat je koopt is perfect. Hopelijk komt er ooit een Manufactum in België.

Wij bezochten de Manufactum in Hamburg. Die is gevestigd in het Chilehaus. dat alleen al maakt het bezoek de moeite waard. Het Chilehaus, een pakhuis uit de jaren 1920, is gebouwd in de Nieuwe Zakelijkheidstijl van die dagen. Een beetje te vergelijken met de Amsterdamse School uit dezelfde periode. Voor wie het wil weten: het Chilehaus staat ook op ons lijstje van favoriete gebouwen.

1 opmerking:

d/ zei

Sommige mannen houden niet van winkelen...