zondag 25 november 2007

De Kommeniste


Einde van het jaar in zicht: lijstjestijd. Wat blijft bij van dit jaar? In januari overleed Marc Meulemans. Voor ons voor altijd verbonden met de meest fantastische Belgische rockgroep ever: De Kommeniste. Ze speelden het soort muziek dat je op dat moment ook kon horen bij de vroege Cure, Gang of Four en Joy Division.

Maar wat wij net zo fantastisch vonden was het wonderlijke new wave Nederlands dat de Kommeniste hanteerden. Dat maakt dat we, al die jaren later, nog altijd op de vreemdste momenten flarden teksten als onderstaande beginnen zingen.

"Ik weet iets wat jij niet weet, mijn vriend.
Ik zeg het niet, ik zeg het niet, ik zeg het niet.
Daarom ben ik sterker nu.
Dat was mijn doel, dat was mijn doel, dat was mijn doel.
Goede bedoelingen heeft iedereen.
Ik heb er geen, ik heb er geen, ik heb er geen.
Echte vrienden heb ik niet.
Ik ben alleen, ik ben alleen, ik ben alleen."


De Kommeniste brachten een EP en een LP uit. De EP, Wonder der Techniek, werd geproduced door Marc Moulin. De LP heette Duizend Titels, wat maakte dat elk exemplaar een andere titel kreeg. Ik denk niet dat EP of LP later ooit op CD werden uitgebracht. Misschien moet een toekomstige Vlaamse minister van Cultuur daar maar eens werk van maken. Monumentenzorg. Leve Marc Meulemans.

1 opmerking:

imam zei

Raar maar waar, je kan zowel cd als single downloaden via http://433rpm.blogspot.com/2007/11/de-kommeniste-1000-titels-lp-mastik.html