donderdag 8 november 2007

Overuren

Meer dan ooit: tijd om regelmatig ook de kranten uit Franstalig België te lezen. En wat staat er in Le Soir, tussen alle BHV-verdriet, dat de aandacht trekt? Dit bijvoorbeeld:

Moins de Belges font des heures supplémentaires
jeudi 08.11.2007, 18:42
Le nombre de Belges qui sont amenés à dépasser leurs plages horaires est en diminution même si leur pourcentage reste élevé, selon une enquête de StepStone. En deux ans, le taux de travailleurs qui prestent des heures supplémentaires en Belgique est passé de 72 % (2005) à 69 % (2007). Cette légère diminution ne s’observe pas au niveau européen, où ce pourcentage passe pour la période étudiée de 68 % à 73 %.


Dat is heuglijk nieuws! Overuren zijn nergens goed voor. Als je iets niet afkrijgt tijdens de normale werktijd, is dat meestal omdat je teveel werk hebt. Niet automatisch denken: het is omdat ik slecht georganiseerd ben. Niet vanzelfsprekend concluderen: dan steek ik nog een tandje bij. Soms is er gewoon teveel werk voor de beschikbare hoeveelheid mens. En dus kan je de dingen niet gedaan krijgen. Is dat erg? Neen. Want dan gebeurt het werk een andere keer. Of nooit. Verbazend veel dringende dingen verliezen alle urgentie als je ze een tijdje laat liggen.

Hola, horen we denken, en wat als we allemaal zo zouden beginnen? Wat dan? Ja, wat dan? Vermoedelijk zouden we dan allemaal een stuk rustiger worden. En dat is in deze barre tijden al heel wat.

Geen opmerkingen: