zaterdag 19 januari 2008

Baas van de hele wereld


Zou het niet beter zijn, vroegen ze zich laatst af bij De Standaard, wanneer de hele wereld kon meestemmen voor de Amerikaanse president. Immers: de uitslag van die verkiezing raakt ons allemaal. Wie er in het Witte Huis zit is belangrijker voor het leven van alledag dan wie in de Wetstraat zetelt. Moeten we dan niet allemaal kunnen meebepalen wie baas wordt van de hele wereld? Ja en neen.

Dat van die invloed klopt natuurlijk. Maar stel je even een wereld voor waar we verkiezingen houden op basis van kosmopolitische beginselen: iedereen, overal ter wereld, mag meestemmen voor een wereldparlement. Wat krijg je dan? Het Eurovisiesongfestival in het kwadraat. Daar stemmen alle Turken uit heel Europa op de Turkse kandidaat en geven alle ex-Joegoslavische naties, alsof er nooit een oorlog is geweest, elkaars liedjes een tien.

Gek eigenlijk hoe initiatieven om de volkeren dichter bij elkaar te brengen altijd weer vooral het nationalisme aanwakkeren. Zo'n mondiale parlementsverkiezing wordt toch ook weer stemmen voor het eigen volk. Dan kan je net zo goed alleen maar nationale verkiezingen houden.

Terug naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wie graag had meegestemd kan alleszins doen alsof. De Volkskrant en de gratis krant Dag bieden op hun site een stemwijzer aan. En ook op de site van het Instituut voor Publiek en Politiek kan je te weten komen welke Amerikaanse kandidaat jouw stem verdient. Net echt!

(Foto: Tim Llewellyn, oorspronkelijk op deze site)

Geen opmerkingen: