vrijdag 25 januari 2008

Best spannend voor witte jongens en meisjes


We zijn natuurlijk ongelooflijk blij voor Amy Winehouse dat ze eindelijk heeft ingezien dat ze een, eh, probleem heeft en dat ze zich daar best voor laat behandelen. Toi, toi, toi, Amy.

Wat niet zoveel mensen weten is dat de typische Amy Winehouse-sound, dat quasi authentieke sixties soul-geluid, eigenlijk het werk is van haar begeleidingsgroep: The Dap-Kings. Samen met zangeres Sharon Jones vormen die het uithangbord van Daptone Records, een muzikantencollectief dat zich spiegelt aan legendarische soullabels uit de jaren zestig zoals Motown en Stax. Onder de Daptone-vlag varen groepjes als The Mighty Imperials, The Budos Band, The Daktaris en The Poets of Rythm. Die gaan, net als de soulbands uit de jaren zestig, vaak ook allemaal samen op toernee, wat vermoedelijk behoorlijk fantastische concerten oplevert.

De Daptoners spelen klassieke soul. Is dat retro, is dat nostalgie? We vinden het normaal dat er muzikanten zijn die nieuwe dingen maken binnen het klassieke jazz of rockidioom. De mensen van Daptone doen hetzelfde met soul: ze maken nieuwe muziekjes volgens een klassiek stramien. Kijk en luister gewoon naar dit clipje en je begrijpt wat we bedoelen.

Sharon Jones & The Dap-Kings hebben een nieuwe CD uit, 100 Days 100 Nights, waarvan het muziekje uit bovenvermeld clipje de single vormt. Als bonus zit er bij de CD ook een verzamelaar met andere bands die op het label opnemen. Het leuke is dat die plaatjes verwerkt zijn in een DJ-set -Binky Griptite's Ghetto Funk Power Hour- zodat je even het gevoel hebt dat je mee mag luisteren naar Zwarte Radio uit Buurten Waar Je Als Bleekscheet Beter Niet Komt. Best spannend voor witte jongens en meisjes!

(De DJ-set in kwestie kan je ook beluisteren op de website van Daptone. Het duurt wel een eeuwigheid voor je de muziekjes hebt opgeladen, dus in die tijd kan je net zo goed deze CD kopen.)

Geen opmerkingen: