donderdag 17 januari 2008

De snelst fietsende groentenboer


De mooiste boekhandel ter wereld staat in Maastricht. Deze week viel de vestiging van Selexyz in de vroegere Dominicanenkerk in Maastricht in de prijzen. Terecht, als je bovenstaande foto ziet. Onmiddellijk schoten de Vlaamse kwaliteitskranten in actie om ook de mooiste boekhandel uit eigen land te bekronen. Dat werd Posada Art Books in Brussel. Ook een heel mooie winkel, daar niet van.

Maar eigenlijk gaat het om een enigszins irrelevante kwestie. De uitverkiezing van de mooiste boekhandel, dat is vergelijkbaar met de bekroning van de snelst fietsende groentenboer of van de orthopedisch chirurg die de meeste gedichten uit zijn hoofd kan reciteren. Een leuk aardigheidje, maar weinig ter zake doend. Van de groentenboer verwachten we smakelijke prei, van de chirurg dat hij slecht functionerende ledematen weer doet werken. Hun respectievelijke fietsprestaties of declamatorische vermogens maken weinig indruk als de groentjes verlept blijken te zijn of de operatie mislukt.

Een boekhandel, daar willen we het over hebben, moet een ruim en goed geordend aanbod hebben, moet personeel in huis hebben dat opvolgt welke nieuwe boeken verschijnen, moet handige openingsuren hebben, moet je eventueel uitleg kunnen geven en assistentie verlenen, moet je de tijd en ruimte laten om je potentiële aankopen te wikken en te wegen: om te lezen, te bladeren, om er even bij te gaan zitten. Een mooie boekhandel is niet noodzakelijk ook een goede boekhandel.

Eén van de beste boekhandels in Brussel is vermoedelijk niet speciaal mooi. Sinds iets meer dan jaar vind je op de Kunstlaan (avenue des Arts) 39-40 boekhandel Filigranes. De boekhandel is, je kunt er moeilijk naast kijken, groot: 1700 m² de pur plaisir zeggen ze zelf. Het aanbod is indrukwekkend ruim. In hoofdzaak Franstalig, uiteraard, maar in de kelder bevindt zich ook een goed uitgeruste Engelstalige afdeling. Een flink aanbod strips, een behoorlijke keuze kunstboeken. Veel filosofie en sociale wetenschappen. Veel reizen, veel policiers.

Filigranes is -en daar zijn we zeer van gecharmeerd- elke dag van de week open. Ook op zondag, dus. (Een uitermate geruststellende gedachte dat je, als je het echt niet meer kan houden, ook op zondag alsnog naar de boekenwinkel kunt.) Je kan er ook een hapje eten, je kan er rustig aan een tafeltje aanschuiven en je boekenkeuze van alle kanten bekijken of er alvast beginnen in te lezen.

Ook bijzonder: je kunt er je huwelijkslijst deponeren. En ook voor bar mitzvah's houden ze geschenkenlijsten bij. Mazel Tov!

Geen opmerkingen: