vrijdag 13 juni 2008

Balkanleven


Goran Bregovic is uit een boom gevallen. Een kersenboom om precies te zijn.

Ergens hoort het er wel bij. Je ziet Bregovic -bekend als filmmaker en van zijn Weddings and Funeral Band- zo aan de gang. Een wild familiefeest ergens diep in Servië, op zo'n rommelig en verwilderd erf. Daar liggen de resten van een roestige Yugo (zie prentje) met de banden eraf, ginder wordt een varken aan het spit gedraaid. Oom Dragan en neef Mirko staan recht op hun plastieken tuinstoelen en zingen, luid door elkaar, verschillende aangrijpende levensliederen. Een paar kippen kijkt kritisch toe vanop het dak van hun doorgezakte hok, een rafelige hond heft zijn poot tegen een scheve tafel, beladen met flessen drank, olijven, brood en salami. Goran heeft net een fles slivovitsj aan de lippen gezet en laat, vanuit de top van de kersenboom, weten dat er geen mooiere vrouwen zijn dan Servische vrouwen. Vijftien seconden later ligt Goran onder de boom. En de fles slivovitsj gaat nog een keer rond. En nog een keer.

Balkanleven! We stellen er ons vermoedelijk teveel van voor. Alhoewel. Onze zigeunerburen doen vaak toch erg hun best om alle stereotypen te bevestigen. Maar daarom zien we ze niet minder graag, natuurlijk.

In bijlage een muziekje! Een zeer enthousiaste versie van Kalasjnikov, één van de lijfliederen van Bregovic' groep. De klankkwaliteit is niet denderend maar dat is een erg, eh, West-Europese gedachte, zullen we maar zeggen. Sfeer, daar gaat het vermoedelijk om. (Let vooral ook op de helemaal uit de bol gaande klassieke muzikanten, achteraan de scène.)

Anderzijds: wat al die ex-Joegoslaven nu van dit liedje vinden willen we wellicht niet weten. Elk youtube-filmpje van Bregovic is meteen goed voor een forse discussie, merk je. De ene eist hem op voor zijn nationaliteit, de andere beklemtoont net dat Bregovic niet echt tot de groep behoort, vermits zijn moeder of achtergroottante of aangetrouwde neef tot de rivaliserende nationaliteit behoort.

Ook Balkanleven.

(Bregovic viel overigens gewoon uit de boom in zijn eigen tuin, in een chique buitenwijk van Belgrado. De componist maakte een vrije val van vier meter en hield daar zware, maar geen levensbedreigende verwondingen aan over, leert het persbericht.)

Geen opmerkingen: