dinsdag 17 juni 2008

Mooi van Laeremans


Hoera! Eindelijk een maatschappelijk debat over een onderwerp waar we iets van af weten. Eindelijk kunnen we gebruik maken van onze ervaringsdeskundigheid.

Gisteren ging Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte op bezoek in Herentals. Daar werd feestelijk een nieuwe piekuurtreinverbinding geopend. Iedereen blij en tevreden natuurlijk. Tot de minister even een plasje moest doen. De minister bezocht het stationstoilet en daar werd ze minder vrolijk van. Een vuile wc, geen toiletpapier, geen handdoek of papier om de handen te drogen. Dat kunnen we vandaag allemaal lezen in Het Laatste Nieuws.

Wat de minister onderscheidt van ons, gewone ervaringsdeskundigen, is dat ze dan gewoon even de directeur-generaal reizigersvervoer van de NMBS tot bij haar roept en, aldus de krant, haar ongenoegen uit. Wij uiten ook veelvuldig ons ongenoegen over de toestand van stationstoiletten, stationshallen, stationsbanken, stationsgangen en wat al niet meer. Maar behalve de arme mevrouw pst. is er niemand die op die momenten naar ons luistert.

De stationschef van Herentals, ene Gust Laeremans, hoorde, aldus weerom de krant, de klachten en stak de hand in eigen boezem. De toiletten waren inderdaad vies en vuil en ik ben daar heel beschaamd over. Ik ga me persoonlijk verontschuldigen bij mevrouw de minister, liet hij weten.

Mooi van Laeremans, natuurlijk. Vergelijk zijn reactie met die van de bobo's van de NMBS. Die wijten de toestand van het toilet aan vandalen. Die zouden zondagnacht de rollen toiletpapier hebben meegenomen en graffiti hebben aangebracht.

Dan denken wij, eenvoudige ervaringsdeskundigen, als je, zoals de NMBS-top, heel precies weet dat zondagnacht (!) vandalen hebben huisgehouden en als je even precies weet dat maandagmorgen de minister op bezoek komt: waarom stuur je dan niet in alle gauwte iemand naar de kruidenier om de hoek toiletpapier halen? Waarom ga je, desnoods zelf, niet even met de zwabber over de toiletvloer en spons je in één moeite ook niet gewoon de toiletbril af? Ervaringsdeskundiggewijs denken wij dat de NMBS-bonzen als gewoonlijk uit hun nek kletsen en, even gewoontegetrouw, hun paraplu openhouden. Wij zijn onschuldig! Het waren vandalen! Zondagnacht!

Dat is van het niveau van de hond heeft mijn huiswerk opgegeten. Denken die van de NMBS misschien dat wij idioten zijn? Yep, dat denken ze inderdaad.

Geen opmerkingen: