dinsdag 3 juni 2008

SM is een geaardheid


De leukste discussies om volgen zijn die over onderwerpen waar je niets van afweet. In de Gazet van Antwerpen woedt een hevig debat tussen sm-liefhebbers. Draait sm nu al dan niet om sex? Buitengewoon interessant!

De aanleiding is een nieuwe Vlaamse film, over over de vroegere rechter Koenraad Aurousseau. Aurousseau werd, omdat hij en zijn vrouw Magda sm bedreven, veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk voor slagen en verwondingen en aanzetten tot prostitutie. Omdat Aurousseau rechter was, verloor hij meteen ook zijn job. Ook omdat hij rechter was, beschikte hij bovendien niet eens over de gewone juridische mogelijkheden om zich te verdedigen. De hele affaire was een grote schande, een rechtsstaat onwaardig. Nu is er een film, die misschien iets goed maakt.

De acteurs die meespelen tonen zich alleszins van hun breeddenkendste kant. Gène Bervoets legt in de krant uit dat sm een cultuur is, dat we zeker niet mogen denken dat het om ordinaire sex gaat. Ook de clubeigenaar wil dat nog eens benadrukken: SM heeft eigenlijk niks met seks te maken. Het gaat om het betrachten van extase en eenwording, eerder dan om orgasme en seksuele bevrediging.

Dat vinden we nu een beetje spijtig. Mogen we eindelijk eens binnenkijken in zijn club en blijkt dat sm eigenlijk een stuk saaier is dan we dachten. Extase en eenwording! Niks rampetampen. Kunnen we net zo goed thuisblijven en een goed boek lezen.

Maar gelukkig is er ook nog Hot Marijke. Die laat weten: De uitlating 'SM heeft eigenlijk niets met seks te maken' doet mij steigeren. Het is een conservatief statement van Meester Ron en entourage, zijn 'Fetish Café'. Erger is dat dit soort verklaringen klakkeloos worden overgenomen door een - goede, daar niet van - acteur die totaal geen benul heeft van SM. Als echte Meesteres vind ik dat onaanvaarbaar. SM heeft wél degelijk met seks te maken.

Vergelijk dat met het gezwatel van de clubeigenaar: SM is een geaardheid en als je die in goede banen leidt, kun je een perfect evenwichtig leven leiden. Bla, bla, en nog eens bla. Zo is er geen lol aan. Het lijkt wel vendelzwaaien of postzegels verzamelen. Boring.

Nee, dan Marijke: En Gène Bervoets weet er ook geen bal van, hoor!

Fantastische vrouw.

2 opmerkingen:

jesss zei

Er dient een onderscheid gemaakt tussen commercieel Sm (prostitutie) waar "hot" marijke voor staat en de Sm-beleving die mensen als koppel thuis of in een club hebben. Twee totaal verschillende werelden voor een verschillend publiek.

Kinky-M

Meesteres Pam zei

Klopt maar die werelden vloeien wel ineen. Zowel in de commerciele clubs als in de thuisbeleving is weliswaar klaarkomen niet het hoofddoel maar erotiek is onlosmakelijk verbonden met SM. Alleen de te berijken extase is vele malen diepgaander dan "platte sex". De vertrouwensband tussen sub en domi dient ook in de commerciele wereld diep te zijn anders werkt het niet. Overigens hoeft in elk erotisch spel klaarkomen niet het hoofddoel te zijn maar wellicht een onderdeel dat maakt het een stuk minder saai. Meesteres Pam