woensdag 30 juli 2008

De wraak van het boek


Als je, in de jaren tachtig, je gehoor wou overtuigen van de perfiditeit en algemene verdwazing van het kapitalisme, was dit altijd een sterk argument: er zijn inmiddels meer videotheken dan boekenwinkels!

Welke dreiging er voor de boekenwinkels precies uitging van die videotheken hebben we nooit goed begrepen. Er zijn vermoedelijk ook meer behangerszaken en badkamerwinkels dan boekhandels. Moeten we dat dan ook erg vinden?

Anyway. Al die mensen die toen zo vreselijk ongerust bleken, waren deze morgen ongetwijfeld heel erg opgelucht toen ze de krant opensloegen: het gaat namelijk bijzonder slecht met de videotheken. De laatste vijf jaar heeft bijna 30 procent van de zaken zijn deuren gesloten. Vandaag blijven nog zo'n 350 videotheken over, in 2003 waren dat er nog 480.

Hoeveel boekhandels zijn er eigenlijk in Vlaanderen? In 1969 werd de Vlaamse Boekverkopersbond (VBB) opgericht. Vandaag, lezen we op de site van de VBB, zijn er niet minder dan 335 boekhandels lid van de vereniging. Laten we er van uitgaan dat er hier en daar nog wat ongebonden boekverkopers zijn en dan valt het dus nogal mee met de dominantie van de videotheken.

In De Standaard laten ze wat volk uit die videotheeksector aan het woord. Ene meneer van Eeckeren van Circle legt uit waarom het zo slecht gaat, maar vooral ook hoe ze hopen het tij te keren:

Vandaag beslaat de verhuur van dvd's bij Circle nog maar de helft van de omzet. De rest wordt uit de verkoop van films gehaald. In oppervlakte zal in de toekomst nog maar een derde van een videotheek uit huur-dvd's bestaan. In enkele vestigingen is Van Eckeren zelfs al met het aanbieden van games en boeken gestart. Ook snoep en drank gaan vlot over de toonbank. 'Sommige videotheken beginnen steeds meer op een nachtwinkel te lijken.'

Dat moet mensen toch vrolijk maken: de wraak van het boek. Videotheken, radeloos op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten, hebben nu boeken in aanbieding.

Nee hoor, het komt wel goed met de beschaving.

Geen opmerkingen: