dinsdag 29 juli 2008

Kijk, een hoogontwikkeld land


We weten niet goed hoe we dit bericht, op de website van de BBC, precies moeten interpreteren. In heel Groot-Brittannië, zo blijkt, maakten er het afgelopen academiejaar welgeteld drie -3- studenten hun lerarenopleiding economie af. En dat op een totaal van ruim 38.000 aspirant-leraars.

Ofwel is er werkelijk geen hond meer geïnteresseerd in economie, ofwel is er elders veel meer vraag naar mensen met een achtergrond in die materie en zijn er daarom geen nieuwe leraars meer te vinden.

We neigen naar de eerste verklaring. Als je het bericht verder leest blijken er bijvoorbeeld meer scholieren eindexamen te doen in pretvakken als media studies of lichamelijke opvoeding dan in economie. Sinds 1999 nam het aantal middelbare scholieren dat economie in zijn vakkenpakket heeft met een kwart af. Leerlingen, lees je nog, volgen ook geen talen meer of wiskunde. Allemaal dingen die het nadeel hebben dat je er een inspanning moet voor doen.

Wat moeten we daarvan denken? Enerzijds lijkt dat wel wat, zo'n hele generatie die allemaal warme en medemenselijke dingen studeert als psychologie of expressieve kunsten. Maar anderzijds kunnen die jongens en meisjes, eens ze de leeftijd bereiken om hogere studies aan te vatten, ook alleen maar in allerhande softe sudierichtingen terecht. Richtingen waar ze later op de arbeidsmarkt ook weer niet zo verschrikkelijk veel aan hebben.

Niet de schuld van die leerlingen, uiteraard. Wel van de onderwijsbobo's die hebben mogelijk gemaakt dat je alle moeilijke vakken uit de weg kan gaan. Goed voor de onderwijsstatistieken natuurlijk: iedereen studeert af en iedereen kan naar de universiteit. Kijk wat een geweldig hoogontwikkeld land we zijn!

Maar wel bedrog, natuurlijk.

Geen opmerkingen: