maandag 28 juli 2008

Goed weer/slecht weer?


Gelukkig is er nog het weer. Te warm, te koud, te nat, te droog: altijd is er wel iets om over te klagen. En niets is zo goed voor de sociale samenhang als samen zeuren over iets waar, wat je er van vindt, geen consequenties heeft.

Zouden er ooit al mensen met elkaar op de vuist zijn gegaan over het weer?

Niet over vragen zoals of de aarde nu al dan niet opwarmt: het antwoord op dat soort kwesties kan je inderdaad vrienden kosten. Maar hebben er ooit al mensen ruzie gemaakt over het feit of het op dat moment nu al dan niet goed weer was?

Uiteraard kan je van mening verschillen over het weer in functie van je positie. Boeren klagen over andere dingen dan toeristen. Waar de ene een malse plensbui verwelkomt, wil de andere hooguit zachte schapenwolkjes. Maar dan nog zullen agrariƫrs en dagjesmensen het vermoedelijk wel eens zijn over wat op dat moment de toestand van het weer is.

We herhalen: gelukkig is er het weer nog. Dat schept een band tussen de mensen.

En om meteen maar een einde te maken aan de consensus: de medische wetenschap geeft argumenten voor de stelling dat de opwarming van de aarde ook goede kanten heeft. Vandaag lezen we in NRC Handelsblad: Man leeft langer door warm weer.

De levensverwachting van vooral mannen is in Nederland de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Dat komt vooral door de warmere winters. Mensen krijgen dan minder snel een ziekte waaraan ze overlijden.

Nu de ijsberen nog.

Geen opmerkingen: