zondag 20 juli 2008

Op politiebevel gesloten


We hadden ons de vakantie wel anders voorgesteld. We zaten nog maar net op een zuiders terrasje of er stopte met veel gedraas een detachement politiecombi's. Of we eventjes konden meekomen? Geen probleem, dachten we. Zal wel een misverstandje zijn. Twee weken en talloze kruisverhoren later denken we daar anders over.

Of we ene Anton Grisjka kenden? Die kenden we niet. Hoe verklaarden we dan dat deze meneer ons als zijn werkgever opgaf? En hoe verklaarden we dat deze Grisjka bleef herhalen dat wij alles zouden kunnen uitleggen? En of we dat dan meteen ook maar zouden willen doen?

Anton Grisjka werd kennelijk in Nederland opgepakt wijl hij verboden spul kocht. Omdat Interpol al een hele tijd achter een misdadigersbende uit de Balkan aanzat, dachten ze dat Grisjka, onder druk gezet, wel zou vertellen wie zijn bazen waren. Dat waren wij, bleef Grisjka herhalen.

En toen werd het erg verwarrend. Of wij meer wisten van een blog, almaar kleiner groeien genaamd? Wisten we, inderdaad: was onze blog! Of de inspecteur een trouwe lezer was, grapten we nog. Maar toen werden we in beschuldiging gesteld. We hadden bekend Het Brein achter het misdaadnetwerk te zijn en dus verdwenen we achter de tralies. Misverstand, bleven we denken. Komt wel goed. Niets van, zo bleek. De pret begon maar pas.

Volgende dag nieuwe ondervraging. Met een advocaat erbij. Uitgelegd dat we inderdaad blog hadden. Uitgelegd dat we nu met vakantie waren en blog hadden doorgegeven aan drie meisjes. Van de Provinciale Hogeschool Harelbeke. Waar waren die meisjes dan, vroegen ze? Wisten wij veel. En of we wel vaker de gewoonte hadden jonge meisjes aan te nemen en vervolgens niet te weten waar die vertoefden. Nog een paar aanklachten erbij: ontvoering van minderjarigen en mensenhandel. Onze advocaat was heel meelevend, met de politie dan vooral. Dat we maar beter alles konden opbiechten. De politie was nu nog erg vriendelijk, maar dat kon altijd nog veranderen, verzekerde onze raadsman. Met wat geluk kwamen er vanaf met een jaartje of twintig.

Gelukkig deed inmiddels Interpol zijn werk. De drie Harelbeekse troela's bleken op een of andere Turkse playa of costa te zitten, samen met hun vriendjes. Die vertelden dat ze een buitenlandse klasgenoot, Anton Grisjka, Erasmusstudent uit Syldaviƫ, hadden ingehuurd om de afwezigheid van hun liefjes te maskeren. De aanklachten voor mensenhandel en ontvoering van minderjarigen vielen weg.

Maar omdat de arme Anton inmiddels al was overgeleverd aan de politie van zijn land en daar -we willen liever niet weten wat de methodes zijn van de Syldavische politie- schuld had bekend aan ongeveer alles wat zijn ondervragers konden verzinnen, blijven we officieel verdachte in een internationaal misdaadonderzoek.

En daarom wordt deze site, tot nader order, op politiebevel gesloten.

Geen opmerkingen: