maandag 21 december 2009

akg-Literatuurprijs 2009: de genomineerden


Vandaag de bekendmaking van de genomineerden voor de almaar kleiner groeien Literatuurprijs 2009. Om in aanmerking te komen moeten het boeken zijn die we a) het afgelopen jaar hebben gelezen*, b) die we -uiteraard- de moeite waard vonden en c) die op enige manier de filosofie van deze site belichamen. De genomineerden van dit jaar zijn, in alfabetische volgorde:


Alan Bennett, The Uncommon Reader. De Engelse koningin leest een boek. En nog één. En nog één. Als dat maar goed afloopt (meer hier).

Brendan Behan, Borstal Boy. Waarin Brendan, omwille van de Ierse zaak, in de Britse jeugdgevangenis belandt, maar daar niet echt lijkt onder te lijden (meer hier).

Martin Brookes, Extreme Measures. The dark visions and bright ideas of Francis Galton. Een wervelende biografie van de vader van de statistiek en de eugenetica, tevens pionier van het wetenschappelijke theezetten.

Michael Chabon, De Jiddische politiebond. Stel: in plaats van Israël woonden de joden in Alaska. Stel: Raymond Chandler schreef nog een boek.

Stanley Johnson, Stanley I Presume. Zoon Boris, burgemeester van Londen, heet kleurrijk te zijn. Niets echter vergeleken met vader Stanley, zo blijkt.

Bengt Jangfeld, Een leven op scherp. De legendarische dichter Vladimir Majakovski 1893-1930. De geschiedenis van de Russische en vervolgens Sovjet-avant garde, opgehangen aan het leven van Majakovski.

Marina Lewycka, Two Caravans. Het is vermoedelijk geen pretje, Oekraiense aardbeienplukker te zijn in Engeland. Maar dat betekent niet dat je er geen vrolijk boek over kunt schrijven.

Ferdinand Mount, Cold Cream. My Early Life and Other Mistakes. Uitermate charmante memoires van een, ongetwijfeld, uitermate charmant mens (meer hier).

Arika Okrent, In the Land of Invented Languages. De wondere wereld van mensen die zoveel van taal houden dat ze niet genoeg hebben aan de bestaande en er dan maar nieuwe bedenken.

Graham Robb, The Discovery of France. Alles wat je ooit over Frankrijk had willen weten, maar waarvan je zelfs niet eens wist dat het bestond.

Karl Schlögel, Steden lezen. De stille wording van Europa. Europa krijgt vorm, ver van de Commissie en de Verdragen, door middel van Poolse poetsvrouwen en Litouwse handelaars in tweedehandsauto's (meer hier).

Elijah Wald, How The Beatles Destroyed Rock'n'Roll. An alternative history of American popular music. Ongeveer alles wat je dacht te weten over de geschiedenis van de populaire muziek blijkt fout.

Thomas Wright, Oscar's Books. Het leven van Oscar Wilde, verteld aan de hand van zijn boekenkast.

Stefan Zweig, De wereld van gisteren. Herinneringen van een Europeaan. Een beeld van een ouder en misschien ook wel beter Europa, net op het moment dat het ophield te bestaan (meer hier).

Het is hard, het is onrechtvaardig, maar er kan slechts één winnaar zijn. Plechtige prijsuitreiking begin januari. Bij leven en welzijn, zoals een collega blogger dat wel eens samenvat.


*: "Het afgelopen jaar" wordt hier begrepen als de periode tussen 22 december 2008 tot en met 21 december 2009, om precies te zijn.

2 opmerkingen:

anonimuis zei

Wordt er op datzelfde moment ook een publieksprijs uitgereikt? :D

pst zei

Wie weet?