donderdag 28 juni 2012

DorpswaarzeggerVandaag net driehonderd geworden: Jean-Jacques Rousseau. Vermoedelijk was je er beter geen vriend mee en, inderdaad, zijn geschriften brachten nogal wat mensen op rare gedachten. Niettemin, we drukken hem aan het hart: het is feest, dus geen gezeur.

Rousseau -dat weet vermoedelijk niet iedereen- componeerde ook muziek, onder meer een opera: Le Devin du Village ("De Dorpswaarzegger"), waarvoor hij ook het libretto schreef. Le Devin ging in 1752 in première aan het hof en bleek daar -en ook daarna in de gewone zalen- een groot succes. Na verloop van tijd verschenen er, zoals toen gebruikelijk was, verschillende parodieën van het werk. Ook Mozart -die in 1765 als negenjarige een opvoering van de Devin bijwoonde en daar zeer was over te spreken- maakte er ééntje: Bastien et Bastienne, dat in 1768 voor het eerst werd opgevoerd. Wat Rousseau er van vond is niet bekend.

Omdat het feest is: vandaag gratis een volledige opera: muziekje. Vanavond wordt Le Devin trouwens ook in levende lijve opgevoerd in Slot Zeist (meer hier).

Het prentje: Allen Ramsey, Portret van Jean-Jacques Rousseau in Armeense kledij, 1766.

Geen opmerkingen: