zondag 10 juni 2012

Hilversumse burgerijDe dichter Herman Gorter speelde voetbal -centrumspits- en niet zo'n klein beetje ook. In zijn kringen was dat overigens niet zo uitzonderlijk: toen was voetbal nog vooral een tijdverdrijf van de Betere Mensen. Maar Gorter was ook nog eens heel links -stichtend lid van de socialistische SDAP- en rode rakkers werden dan weer geacht tegen dat voetbalgedoe te zijn. Dat moest fout gaan:
Toen Gorter de politiek in ging, bracht de sport hem in de problemen. Hij was een overtuigd socialist en sommige kameraden waren furieus dat hij zijn hobby's gewoon bleef uitoefenen gedurende zijn lidmaatschap van de SDAP. Op een congres in 1909 in Deventer werd het zelfs tegen hem gebruikt, zo blijkt uit een artikel dat in het Algemeen Handelsblad verscheen. ‘Gorter gaat tennissen en voetballen met de Hilversumse bourgeoisie,’ riep een SDAP-lid verontwaardigd. De sociale afstand die ontstond doordat Gorter zijn elitaire bezigheden niet wenste op te geven, wordt door sommigen van zijn biografen zelfs opgevoerd als oorzaak van zijn politieke falen, (meer: hier)
(Little known fact: de introductie, in 1866, van het woord sport in het Nederlandse taalgebied danken we aan Simon Gorter, de vader van de dichter.)

Het prentje: 1 april 1907, Gorters voetballiefhebberij wordt gehekeld in een satirisch socialistisch blaadje.

2 opmerkingen:

anonimuis zei

Wat werd voor "sport" gebruikt, heer pst?

pst zei

Goed Nederlandse woorden zoals "spel", "vermaak" en "uitspanning". Hier lees je er meer over: http://www.desportwereld.nl/uploads/files/ARTIKEL_SPORT_AFBEELDING.pdf