dinsdag 28 augustus 2012

DoofpotoperatieWie zelf geen schroef kan indraaien en soms denkt dat printers en fotokopieerapparaten tegen hem samenspannen, begrijpt enigszins Tolkiens wantrouwen ten aanzien van technologie. Je kunt de hele Midden-Aarde saga dan ook zo interpreteren: wie met de technologie omgaat zal er door vergaan, waarbij de wijze Gandalf dan staat voor de beschaving die het hoofd biedt aan het technocratisch totalitarisme van Mordor. Dat was ook Tolkiens lezing van de feiten (meer: hier).

Maar misschien moet je de geschiedenis van Midden-Aarde vanuit een andere optiek bekijken, meent ene Kirill Yeskov. Die schreef een boek, The Last Ringbearer, waarin "Mordor becomes an idealized city of the Enlightenment, using technology to bring peace and prosperity to the world until thwarted by the reactionary and tyrannical Gandalf".

Tja, dat werpt inderdaad een gans nieuw licht op de zaak. En daar worden sommigen blijkbaar ongemakkelijk van: Yeskov vindt maar geen Engelstalige uitgever voor zijn versie van de feiten (meer: hier). Doofpotoperatie! Een parlementaire onderzoekscommissie!

Geen opmerkingen: