woensdag 22 augustus 2012

Sherlock's hoedAls het er echt toe doet heb je niets aan de literatuurwetenschap. Neem nu deze: hoe zijn we er bij gekomen Sherlock Holmes af te beelden met het voor hem kenmerkend geachte hoofddeksel, de zogeheten deerstalker?  Nergens in de Sherlockverhalen vind je enige vermelding van dat specifieke hoofdbedekkende voorwerp. Twee keer -in The Adventure of Silver Blaze en in The Boscombe Valley Mystery- laat Watson zich ontvallen dat Sherlock één of andere reispet draagt, één keer valt daarbij de vermelding van de oorflappen. Dat is het dan zo wat.

Sherlock was een Victoriaans gentleman en die maakten een strikte scheiding tussen town en country, tussen wat je in de stad droeg en op de buiten. Een deerstalker droeg je, net als de geruite cape waarin Sherlock steevast wordt afgebeeld, op je landgoed, niet als je door Londen bewoog. Niets zou overigens zo de aandacht van de booswichten hebben getrokken dan een heer in de stad die buitenkledij droeg. Als Sherlock in de stad op onderzoek trekt, dan gebeurt dat meestal incognito en in vermomming. Sherlock verkleedt zich op de meest vreemdsoortige manieren, maar nooit als landjonker in de stad. Dat zou absurd geweest zijn ook.

Van waar dan die deerstalker en de geruite cape? Hallo? Literatuurwetenschap? Geen antwoord. Niemand thuis. (Wie er desondanks meer over wil weten: hier.)

3 opmerkingen:

d/ zei

misschien van de originele afbeeldingen door Paget of Steele van deze verhalen in de krant? (hoewel ik geen literatuurweter ben)

pst zei

Dat zouden inderdaad wel eens de schuldigen kunnen zijn. Er achter aan, d/. The game is afoot!

Bernard (Headict) zei

Op zoek naar zo'n echte Sherlock-hoed? Kijk eens op www.headict.nl (Bernard - Headict)