donderdag 26 september 2013

Vredestichter


Het valt te hopen dat ze er daar in Oslo, bij het comité dat de Nobelprijs voor de Vrede uitreikt, dit jaar een beetje hun hoofd bijhouden. De laatste jaren lieten ze vaak de jongste bediende of de enigszins leergestoorde kleinkinderen van de secretaris beslissen. De laureaten waren er dan ook naar: de Amerikaanse president Obama, dagelijks verwikkeld in een handjevol kleine en grote oorlogen, de EU, een orgaan dat tijdens de Koude Oorlog, toen het er op aankwam de vrede te bewaren, een grotendeels slapend bestaan leidde.

Nee, dan Kwatta. Leverancier van de legendarische Kwatta's Manoeuvre Chocolaad (Wacht U Voor Namaak). Welk West-Europees land slaagde er als enige in buiten de Eerste Wereldoorlog te blijven? Nederland. En welk land rustte zijn soldaten uit met de hogervermelde Manoeuvre Chocolaad? Inderdaad, Nederland: QED. Is er, nu we op het punt staan vier jaar lang de Eerste Wereldoorlog te herdenken, een betere laureaat denkbaar dan Kwatta?

Hopelijk houden ze er dit jaar in Oslo hun hoofd bij.

Het prentje: "Kwatta's Manoeuvre chocolaad. De beste vredestichter." Advertentie uit de Eerste Wereldoorlog.

2 opmerkingen:

anonimuis zei

Nederland was ook het land dat de grens met België vol prikkeldraad hing, waardoor menig vluchteling er niet levend van af kwam.

Neen, ook kwatta niet.

Ik hoop dat ze de prijs aan Jos uit Boverdingen geeft. De man doet geen vlieg kwaad en zo hoort het.

pst zei

Jos uit Boverdingen. Zo te horen inderdaad ook een sterke kandidaat.