maandag 7 oktober 2013

Nieuwe preutsheid


Het eigenlijk nog altijd fantastische National Geographic Magazine bestaat 125 jaar. In het oktobernummer van de Nederlands-Vlaamse editie hebben ze ook wat statistieken gemaakt over het eigen verleden. Eén van de -let op: woordspeling- meest onthullende gaat over foto's van blote borsten. Op de redactie hebben ze iemand jaargang per jaargang het aantal foto's met daarop blote borsten laten turven. En dat blijkt bijzonder leerrijk

Eerst misschien enige duiding. In een verder verleden vormde National Geographic zowat het enige getolereerde kanaal via het welke blote dames de huiskamer konden bereiken. Blote damesfoto's -op voorwaarde dat het ging om dames in exotische landen, van een iets donkerder huidskleur- werden toegelaten. Voor de wetenschap en de kennis van wereld, uiteraard. Blote meneren, althans blote meneren in groot ornaat, met inbegrip van geslachtsdelen, zijn nog altijd taboe.

En van taboes gesproken: als je decennium per decennium het aantal blote borsten ziet worden opgelijst, dan zie je de geschiedenis van de twintigste eeuw zich voor je oog ontrollen. De meeste dames in ontklede staat vind je in de jaren 1910 en 1920: exotisch en volkenkundig verantwoord natuurlijk. Dan volgen de jaren 1960 en 1980: blote dames kunnen nu ook westers zijn, overigens. En toen trad de nieuwe preutsheid in: de drie decennia met de minste blootfoto's zijn de jaren 1990, de jaren 2000 en de jaren 2010. Ons decennium is goed bezig het niveau te evenaren van de jaren 1890, toen er nog nauwelijks foto's werden gepubliceerd en er welgeteld vijf paar borsten werd geteld.

Nieuwe preutsheid. Goed van National Geographic om ook dat in cijfertjes te gieten.

Geen opmerkingen: