zaterdag 5 oktober 2013

Sjeik El-Rojenbiet


Aristoteles? Een domoor. Wist niet wat een stofzuiger was, laat staan dat hij begreep hoe die functioneerde. Newton een genie? Kende niets van quarks of neutrino's en had zelfs geen benul van de relativiteitstheorie.

Absurd, uiteraard. Als het over wetenschap gaat vinden we het beoordelen van mensen van één tijd met de maatstaven van een andere, terecht nergens op slaand. Als het over moraal gaat blijkbaar niet. Altijd weer moet je weer lezen dat één of andere slimmerik ontdekte dat Shakespeare eigenlijk antisemiet was, Hume racist of Flaubert misogyn.

Dat leert ons verschillende dingen. Eén, ons tijdgewricht is klaarblijkelijk datgene waarin eindelijk het Laatste Oordeel over de vorige generaties kan worden uitgesproken. En onze maatstaven blijken ook nog eens de enige in de wereldgeschiedenis die niet specifiek tijdsgebonden zijn. It boggles the mind.

Twee, latere generaties gaan geweldig veel plezier aan onze tijd beleven. Zie ze daar die voorouders. Dachten dat zij alle wijsheid in pacht hadden en anderen aan hun normen konden meten. Hodiecentristen, van de eerste tot de laatste!

Het prentje: Sjeik El-Rojenbiet (1964), één van de beste S&W's. Vandaag vermoedelijk helemaal fout. En die Vandersteen heeft al evenmin de stofzuiger of de quarks uitgevonden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Couldn't agree more. Als tiener heb ik in de geschiedenisles eens geopperd dat ik het volstrekt logisch vond dat men vroeger dacht dat de aarde een platte pannekoek was, en meer zelfs dat men de eerste die met het fantasietje dat de aarde een bol was, voor gek verklaarde. Dat werd op hoongelach van mijn medeleerlingen en (wat erger is) mijn leerkracht onthaald. Dat deed mij niets. Wie de relativiteit van de dingen niet inziet, is een dwaas. Knowledge is knowing a tomato is a fruit, wisdom is not putting it in a fruit salad... :-) Groeten, Bernard

pst zei

Als er een hel bestaat, hebben ze er zonder twijfel een speciaal plaatsje voorzien voor hoonlachende leerkrachten. Hoonlachende medeleerlingen weten niet beter. Dus die vergeven we.

d/ zei

Volgense Dante lopen die leerkrachten in het hiernamaals rond in de 6de kloof van de 8ste kloof van de hel (de malebolge) in "loden pijen, die aan de buitenkant een gouden glans vertonen" (canto 23 van de Divina Comedia).

pst zei

Een geruststellende gedachte, d/