zaterdag 1 maart 2008

Laat maar regenen en waaien


In Nederlandse gedichten regent en waait het opvallend veel. Deze week overleed Jan Eijkelboom. Daarom een stukje uit de cyclus Wolwervershaven (De gouden man, De Arbeiderspers, 1982) dat perfect het weer van deze ochtend samenvat:

Zie door de scheefgestreepte ruit
een vogel die hard werkend
toch stilstaat in de storm.
Water wordt uit het water
geslagen, regen geselt
de regen, de wind botst
op het niet te stuiten tij.
Schuimbekkend leggen golven
hun buigzaamheid opzij.


Als het buiten maar niets is, maken we het binnen extra leuk. Een uitermate eenvoudig zuiders slaatje, als vooraf of middagmaal.

Neem een paar rijpe, maar nog sappige peren. Schil ze, haal het klokhuis er uit en snijd ze in vier. Leg op een bord en drapeer er sierlijk een handvol roquette over. Let er wel op dat het mooie verse blaadjes zijn: in de supermarkt durven ze nogal eens verlept gras verkopen. Rooster een handjevol pijnboompitten: doe ze in een kleine pan, zonder olie, en blijf erbij. Schep ze, eens ze kleur krijgen, de hele tijd om. In goed twee minuten zien ze er schitterend uit. Strooi ze over peren en sla. Neem een brok parmezaan: wees niet gierig, koop alleen goede waar. Rasp grote schilfers kaas over de sla. Overgiet met olijfolie. Uiteraard mag alleen de beste meespelen: een kruidige, maar niet te scherpe extra vergine. Geef er goed brood bij en, ach, we leven maar één keer, trek een smakelijke fles wijn open. Laat het buiten maar regenen en waaien.

Overigens: de wetenschap staat op het punt het geheim van het mediterrane dieet te ontcijferen. Waarom eten de mensen van de Middellandse Zee hun buikje rond en sterven ze toch minder vaak aan kankers of hartziekten? Het geheim zou wel eens in de olijfolie kunnen schuilen. Olijfolie -het moet dan wel eerste persing zijn- heeft dezelfde werking als ibuprofen, een bestanddeel dat we kennen uit pijnstillers. Ibuprofen remt ontstekingen. Ontstekingen zouden wel eens aan de basis kunnen liggen van nogal wat vervelende ziektes.

(Het prentje van de olijf komt uit Gustav Pabst, Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetreuen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte, Gera-Untermhaus, 1887.)

Geen opmerkingen: