donderdag 21 augustus 2008

Catweazle!


Wie wel zich wel eens hoofdschuddend een wat gaan ze nog allemaal uitvinden laat ontvallen, heeft weer iets om over te mopperen. De wetenschap, lezen we in Knack Weekend, heeft ontdekt waarom er sommige dagen niets met ons haar is aan te vangen.

Amerikaanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen voor het eerst een experimentele studie gedaan naar de subtiele fysieke en chemische krachten die zich voordoen wanneer haarvezels elkaar raken.

Onhandelbaar haar heeft, zo blijkt, twee oorzaken. In de eerste plaats raken haarvezels vaak beschadigd bij het föhnen of tijdens kleurspoelingen. Die beschadigde haren veroorzaken daarna meer wrijving bij het kammen, waardoor het haar ruwer en ongezonder oogt. Maar soms is ook gezond haar nauwelijks te kammen. Dat komt omdat haren die langs mekaar wrijven af en toe een negatieve lading opbouwen. Gevolg: de individuele haren stoten elkaar af en wijzen alle kanten op.

Wat ons brengt tot de vraag of iemand zich nog iets herinnert van de fantastische jeugdreeks Catweazle die in de vroege jaren zeventig menige druilerige vakantienamiddag opvrolijkte. De reeks verhaalde de wonderbaarlijke lotgevallen van de gelijknamige 11de eeuwse tovenaar (zie prentje) die, op de vlucht voor de Normandiërs, per ongeluk in het Engeland van tweede helft van de jaren zestig terechtkomt. (Op dit filmpje zie je de eerste tien minuten van de eerste aflevering: Catweazle tovert zich weg.)

Catweazle had vele opmerkelijke eigenschappen, waarvan zijn wilde en weerbarstige haardos niet de minste was. En enige tijd had dat ook zijn invloed op de Nederlandse taal. Waar tevoren langharige jongeren door boze opvoeders en hoogwaardigheidsbekleders wel eens op een minachtend Beatle of Hippie werden getrakteerd, lag in dat specifieke tijdsgewricht een snerende Catweazle! nog net iets beter in de mond.

Zou er overigens de afgelopen vijftien jaar nog iemand de uitdrukking ik heb niets tegen lang haar, maar het moet verzorgd zijn in niet-ironische zin hebben gebruikt?

Wetenschappers, zoek dát liever eens uit!

Geen opmerkingen: