zondag 24 augustus 2008

Winkel, Noord-Holland


Zelf een Kremlin in je tuin! Dat vond Ger Leegwater wel een leuk idee. Inmiddels bouwt hij gestaag verder aan wat twintig jaar geleden de buren wellicht niet meer dan een gekkigheidje leek. Kijk, Ger bouwt wel een heel vreemd tuinhok. Beetje te diep in de wodka gekeken, Ger? Ha, ha, gekke Ger.

Ger is nog lang niet klaar. "Want ik wil weten hoe ver ik als individu kan gaan in het bouwen van dingen en dan is het nooit klaar" (De Volkskrant, 22.08.08). De vriendelijke mensen van fotoclub Niedorp trokken naar Winkel, Noord-Holland alwaar Ger's Kremlin staat. Hier klikken en je kan kijken naar de foto's die Triny Nobel-Pijper maakte.

De Franse postbode Ferdinand Cheval was ook nooit klaar. Op zijn dagelijkse ronde raapte hij stukjes glas op en mooie stenen. Thuis metselde hij die tegen de muur. Van het één kwam het ander. Veertig jaar later had Cheval zijn sprookjesachtig Palais Idéal klaar. Ferdinand vond het mooi geweest en schreef trots volgende woorden:

Fils de paysan je veux vivre et mourir
pour prouver que dans ma catégorie
il y a aussi des hommes de génie
et d'énergie. Vingt-neuf ans je suis resté
facteur rural. Le travail fait ma gloire
et l'honneur mon seul bonheur;
à présent voici mon étrange histoire.
Où le songe est devenu,
quarante ans après, une réalité.
Ferdinand Cheval, 15 mars 1905Maar dat was buiten de autoriteiten gerekend. Ferdinand wilde graag, samen met zijn vrouw, begraven worden in zijn paleis. Dat kon natuurlijk niet, vonden de officiëlen. Als we daar mee begonnen, waar eindigde het dan. Dus begon Ferdinand opnieuw te bouwen. Acht jaar besteedde hij aan de bouw van zijn eigen mausoleum op de begraafplaats in Hauterives. Hij stierf een jaar nadat hij de bouw had voltooid. Ferdinand Cheval was klaar.

Geen opmerkingen: