zondag 31 augustus 2008

Zentoerisme


Waaruit bestaat precies het vakantiegevoel? Mensen vergissen zich wel eens en denken dat het in de uiterlijkheden zit. Lekker in het zonnetje, baantjes trekken in het zwembad, balletje trappen op het strand, koffietje drinken op een terras, uitslapen. Leuk! Maar eigenlijk kan je dat soort dingen het hele jaar door doen, zonder dat je ook maar enigszins in de buurt komt van het vakantiegevoel.

Vakantie zit tussen de oren. Vakantie is a state of mind. En daardoor kan je eigenlijk je hele leven op vakantie gaan.

Wat is het geheim? Twee dingen: onbevangenheid en lichtvoetigheid. Op vakantie vinden we alles even wonderlijk en interessant. Op vakantie weten we dat we onszelf niet zo ernstig moeten nemen en dat we ons humeur niet moeten laten afhangen van dingen die er eigenlijk niet toe doen. Niets belet je die ingesteldheid je het hele jaar door eigen te maken. Niets belet je als zentoerist door het leven te gaan.

Op vakantie doen we dingen waar we thuis nooit zouden aan denken. Dragen we gekke hoedjes. Gooien we al eens met geld. Bezoeken we oude kerken en kathedralen. Laten we ons welwillend folkloristische dansfestijnen welgevallen. Zijn we bereid vreemde gerechten te proeven en rare drankjes te proberen. Op vakantie zijn we ons bewust van de eindigheid: niet mopperen of zeuren, stoten we elkaar aan, we zijn op vakantie! Straks is het weer over en hebben we kostbare tijd verknoeid.

En het mooie is: niets belet om nu maandag en alle daaropvolgende dagen op die manier in het leven te staan. Onder de kasseistenen het strand, schreven ze in 1968 in Parijs op de muren. Zo moeten we tegen de dingen aankijken. Je kunt zonder probleem ernstig meevergaderen op kantoor en toch mentaal je zwembroek aanhebben en een duikbril met snorkelpijp op je hoofd. Ook hier valt er, als je goed kijkt, een hele wereld te ontdekken.

Straks is het leven voorbij en hebben we kostbare tijd verknoeid. Zentoerisme!

Geen opmerkingen: