maandag 10 november 2008

Geheim Surrealistisch Verbond


Mensen hebben het altijd over de loge of de joodse lobby als ze het bestaan vermoeden van krachten die het daglicht niet mogen zien. Zelf denken we al jaren dat er een Geheim Surrealistisch Verbond bestaat dat stiekem allerlei vreemde berichten de wereld instuurt om ons in verwarring te brengen.

Dat Geheim Surrealistisch Verbond heeft, denken we, de macht gegrepen op de persdienst van de Europese Commissie. En dat verklaart wellicht waarom we dit bericht in de krant (De Volkskrant, 07.11.08) konden lezen, zogezegd afkomstig van de Europese Unie:

EU beslist of komkommers weer krom mogen zijn

BRUSSEL - Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemdgevormd fruit keren waarschijnlijk terug in het groenteschap.

Afgevaardigden van de 27 EU-landen stemmen woensdag over afschaffing van de huidige verplichte afmetingen.

‘In deze tijd van dure voeding is het niet zinvol om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet’, aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).

De Deense commissaris vindt de EU-regels voor de afmetingen van groenten en fruit pure bureaucratie. Ze wil ze liefst allemaal schrappen. Maar dat stuit op verzet van vooral supermarkten. Die vrezen dat de kromme komkommers moeilijk in de dozen en schappen passen.

Zuid-Europese landen liggen ook dwars in het overleg: die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken. Dat verzet wordt geleid door landen als Italiƫ, Spanje en Frankrijk.

Nederland wil echter zo min mogelijk regels over de formaten, om de landbouw en handelaren vrijheid te geven. ‘De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de appels, komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor’, aldus een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw).

Als compromis wil de EU-commissaris nu de standaarden behouden voor tien van de 26 groente- en fruitsoorten, waaronder appels, aubergines en tomaten. Die beslaan samen driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU.


Zeg nu zelf: dat kan toch geen echt bericht zijn? Dat is gewoon verzonnen. Bij de Europese Commissie hebben ze wel andere dingen aan hun hoofd. Toch?

Geen opmerkingen: