maandag 3 november 2008

Melekeok


Toch wel spannend. Wie wordt morgen president? Wie volgt Tommy Esang Remengesau, Jr op? Wordt het Elias Camsek Chin of Johnson Toribiong? Of doen de outsiders Joshua Koshiba en Surangel Whipps het buiten verwachting goed?

Morgen kiezen ze in Palau, een eilandengroep in de Stille Oceaan, een president en ook nog eens een parlement. Om precies te zijn: negen senatoren en zestien kamerleden. Dat maakt van het parlement van Palau -de Olbiil Era Kelulau in de lokale taal- vermoedelijk één van de weinige parlementen waarvan, met een beetje goede wil, alle leden tegelijk kunnen worden uitgenodigd voor een gezellig avondje in een flink uitgevallen huiskamer. Ook handig.

Op Palau zijn ze met ongeveer 20.000. Het formaat van een modale Vlaamse gemeente dus. Maar de politiek in Palau is allesbehalve dorps. Morgen kiezen ze de achtste president. De eerste president, Haruo I. Remeliik, werd in 1985 vermoord. De derde president, Lazarus Salii, pleegde in 1988 zelfmoord, nadat er tegen hem een proces liep wegens omkoperij. Eerder was ook al een medewerker van die derde president veroordeeld omdat hij het huis van de parlementsvoorzitter had beschoten.

Waarmee we maar willen zeggen: ook buiten Washington valt er dezer dagen politiek van alles te beleven. In Melekeok, bijvoorbeeld, de hoofdstad van Palau. Melekeok telt welgeteld 391 inwoners. Veel valt er over de metropool Melekeok niet te vertellen. Behalve dan dat er een basisschool is met wel 41 leerlingen en dat er in Lake Ngardok, vlakbij de stad, zoutwaterkrokodillen leven.

Het prentje: het Capitool, het kloppende hart van de Palause politiek. Hier vind je de vlaggen van de verschillende staten van Palau. Er zitten er heel mooie tussen. Een tip: Angaur (Ngeaur), vermoedelijk ontworpen op de eerder vermelde basisschool.

4 opmerkingen:

pst zei

Nog geen nieuws uit Palau. Behalve dat we sinds gisteren ontdekten dat het een verkiezing in twee ronden betreft. Op 23 september stonden de vier in de tekst genoemde kandidaten tegenover elkaar. Vandaag blijven alleen de twee met de hoogste score over: Elias Camsek Chin, met als running mate Alan Seid, en Johnson Toribiong, met als side-kick Kerai Mariur. We houden de, net als wij, de spanning nauwelijks kunnen verdragende lezer op de hoogte.

pst zei

Onnoemelijk veel spannender kiesstrijd dan in de VS! Nog slechts een klein deel van de stemmen zijn geteld en vooralsnog strijden de kandidaten nek aan nek.

De uitslagen zijn binnen voor de kiesdistricten Ngermid, Ngerkesowaol, Ngerchemai, Iyebukel, Meketii, Ikelau, Idid, Dngeronger, Ngerbeched, Madalaii, Ngerkebesang, Ngchesechang, Oikull, Ordomel, Ngerusar, Ngeruluobel en Ngetkib.

Het is nog wachten op de resultaten van Kayangel, Ngarchelong, Ngaraard, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Aimeliik, Ngiwal, Melekeok, Ngchesar, Peleliu, Angaur, Sonsorol en Hatohobei

Tussenstand:
1. Toribiong-Mariur-----1,647
2. Chin-Seid--------------1,560

pst zei

Nog steeds geen definitieve uitslag. Volgens Pacific Magazine Palau hebben Johnson Toribiong en Kerai Mariur een kleine voorsprong (264 stemmen: 3.928 tegen 3.664). Maar nu moeten nog de stemmen van de Palauers in het buitenland worden geteld. Dat kan nog tot 11 november duren.

Man, man, hoe houden we het nog zo lang uit...

pst zei

De uitslag is binnen. Het is Johnson Toribiong geworden.

“I am usually not short of words but let me just say this morning that I want the people of Palau to know that I feel and understand their anxiety about their future and accept their trust as the mandate of challenge for the Toribiong/Mariur administration.

I have lost elections in the past and decided to try one more time because I felt in my heart that I had a drive, a purpose and destiny to serve. They’ll be many opportunities to speak about tonight’s outcome but let me just say now how grateful I feel and am completely committed to help all of the people of Palau improve their lives and prosper in the Republic of Palau,” vertelde Toribiong aan Pacific Magazine.

Erg veel overschot had Toribiong wel niet: hij behaalde 4.942 stemmen, tegenkandidaat Chin kwam uit op 4,726.

We beloven dat we in de toekomst proberen te volgen hoe het onze vrienden de Palauers nog vergaat. Fijn land, fijne mensen.