maandag 22 december 2008

De akg-Literatuurprijs 2008: de genomineerden


Vandaag de bekendmaking van de genomineerden voor de almaar kleiner groeien Literatuurprijs 2008. Om in aanmerking te komen moeten het boeken zijn die we a) het afgelopen jaar hebben gelezen, b) die we -uiteraard- de moeite waard vonden en c) die op enige manier de filosofie van deze site belichamen. De genomineerden van dit jaar zijn, in alfabetische volgorde:


Bill Bryson, Shakespeare: The World as a Stage , The Life and Times of the Thunderbolt Kid en A Short History of Nearly Everything. Respectievelijk: hoe schrijf je de biografie van iemand waar we eigenlijk zo goed als niets van afweten, hoe schrijf je over je jonge jaren dat het universeel herkenbaar wordt en hoe leg je wetenschap uit aan mensen die werkelijk van niets weten. Zo, dus.

Chris Buskes, Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld. Volgend jaar wordt een Darwinjaar. Wie dit boek heeft gelezen is er helemaal klaar voor.

Michael Chabon, The Final Solution. Met Sherlock Holmes die op pensioen is en bijen kweekt. En met een niet-sprekend jongetje en een sprekende papegaai. En dan verdwijnt de papegaai.

Demetrios Eames, An Eames Primer. De kleinzoon van het designer-echtpaar Eames schrijft de geschiedenis van oma en opa. Fijne mensen, enthousiasmerend boekje.

Richard Fortey, Dry Store Room n°1. The Secret Life of the Natural History Museum. De mooiste baan ter wereld: conservator in het Londense Natural History Museum.

Robert H. Frank, The Economic Naturalist: Why Economics Explains Almost Everything. Alles wat je ooit aan een econoom had willen vragen, maar niet durfde, omdat je dacht dat je het antwoord toch niet zou begrijpen.

Henk 't Hart, Het mooiste leven. Het seizoen 2000/2001 van SC Heerenveen. Schrijver trekt een jaar op met voetbalclub. En er groeit iets moois: wederzijdse interesse en begrip.

Kitty Hauser, Bloody Old Britain. O.G.S. Crawford and the Archeology of Modern Life. Bijzonder boek over een bijzonder mens: de pionier van de luchtvaartarcheologie.

Ian Mortimer, The Time-travellers Guide to Medieval England: A Handbook for Visitors to the Fourteenth Century. Het middeleeuwse leven alsof je er bij was, een Lonely Planet Guide voor de veertiende eeuw.

William A. Shack, Harlem in Montmartre. A Paris Jazz Story between the Great Wars. Over de tijd toen je als zwarte muzikant nergens beter af was dan in Parijs.

Daniël Vanacker, Een averechtse liberaal. Leo Augusteyns en de liberale arbeidersbeweging / Van activist tot antifascist. Leo Augusteyns en het Vlaams-nationalisme . Over een zo goed als vergeten stuk arbeidersgeschiedenis: liberale vakbonden, mutualiteiten, coöperatieven en, vooral, bakkerijen.

Jean-Paul Van Bendegem, Over wat ik nog wil schrijven. Het soort boek waar je van denkt: dat had ik ook willen schrijven.

Jamie Whyte, Bad Thoughts: A Guide to Clear Thinking. Zorgvuldig nadenken: mensen zouden het vaker moeten doen.


Het wordt ongetwijfeld moeilijk kiezen, maar toch wordt er eerstdaags een winnaar bekendgemaakt.

(Het prentje: Boekenwiel, Recueil d’Ouvrages Curieux de Mathématique et de Mécanique, Gaspard Grollier de Servière, 1751)

Geen opmerkingen: