woensdag 24 december 2008

Haardvuurvideo


Het absolute kerstgevoel veronderstelt natuurlijk een open hardvuur. En ziet: als er een vraag bestaat, duurt het nooit geweldig lang of er volgt ook aanbod. Of: als je nog niet weet dat je met een vraag zit, is er altijd wel een aanbieder die je van dat gemis tracht bewust te maken.

Niet iedereen is, tot meerdere eer en glorie van de kerstsfeer, bereid om maar meteen een open haardvuur in zijn huisje of appartement te installeren. Geen nood: the next best thing is al voor een redelijk prijsje voorradig. Een bescheiden, maar desalniettemin lucratief deel van de kerstmarkt wordt dezer dagen ingenomen door de producenten van haardvuurvideo's.

In de New York Times vandaag een informatief stuk over dat deel van de kerstindustrie. Je kunt, lees je, traditioneel geinspireerde dvd's bestellen die ongetwijfeld waarmaken wat ze in de titel beloven: Ambient Fire of The Happy Holiday Hearth. Een fijn haardvuur en stemmige kerstmuziek verzekerd.

Maar ook de meerwaardezoekers, de Canvaskijkers onder ons, vinden hun gading met Fireplace: Visions of Tranquility. Die dvd "has intense, almost Bergmanesque cinematography. One of its options, Night Music, begins with a menacing close-up of a match being struck, and for the first few minutes the camera is so close to the log that it looks like a telescopic image of the moon’s surface".

En voor de minder fijn besnaarde lieden zijn er aanbiedingen zoals de tot de verbeelding sprekende Yule a Go-Go-dvd waarop, vernemen we, ”dancers like Ms. Tickle and Bunny Love perform tassled, spangled burlesque-style stripteases to Christmas carols in front of a roaring fire". "Not quite as faithful to the Christmas spirit", besluiten ze in de krant, "but it is likely to make many merry gentlemen all the merrier".

Zoals je in het artikel in de NYT verneemt begon destijds, in de jaren tachtig, de New Yorkse zender WPIX als eerste op kerstdag haardvuurscènes uit te zenden. Als kerstbonus voor onze trouwe lezers: een stukje (filmpje) uit the mother of all haardvuurvideo's.

Ho, ho, ho!

Geen opmerkingen: