zaterdag 7 februari 2009

De domste mens


Wie is de slimste mens ter wereld? Dat is niet zo moeilijk. Gewoon wat vragen verzinnen en vervolgens de antwoorden van de deelnemers turven. Zo klaar. Maar hoe bepaal je wie de domste mens ter wereld is?

Wie is dommer: diegene die geen antwoord geeft of diegene die op elke vraag een fout antwoord formuleert? Wie is dommer: de kandidaat die er zo flagrant niets van bakt dat het grappig wordt, of de kandidaat die heel erg zijn best doet en duidelijk lijdt, telkens het weer niet het juiste antwoord blijkt te zijn?

Is een spreekwoordelijk leeghoofdig blondje, dat bijvoorbeeld geen enkele Vlaamse provincie bij naam kan noemen, minder slim dan de geoefende kwisser, die hoofdsteden, jaartallen en Oscarwinnars heeft geblokt, maar ze uiteindelijk allemaal verhaspelt en er ook niets van terecht brengt?

Slim is makkelijk, dom is moeilijk. Het is als een wedstrijdje om ter traagst lopen. Probeer zelf maar eens: voor je het weet betrap je je erop dat je pas op de plaats maakt of achteruit probeert te bewegen. Dat is niet hetzelfde als traag lopen. Of toch?

Slim is ééndimensionaal: je weet het of je weet het niet. Domheid kent zoveel dimensies. Je kunt op zoveel verschillende manieren onwetend blijken.

Een troostende gedachte.

Het prentje: 1956, Birmingham, Alabama. Tijdens de opwarming van de Amerikaanse finale van De Domste Mens Ter Wereld, proberen Mike Fox en Orville Clevenger zich te herinneren wat hun naam ook weer was. Orville (links) heeft het antwoord op het tipje van zijn tong liggen, maar is nu vergeten waar zijn tong zich bevindt.

Geen opmerkingen: