maandag 16 februari 2009

Katholiek eten


Ook al is niemand nog echt gelovig, de fundamentele breuklijn blijft die tussen katholiek en protestants. Dat merk je aan alles.

In elke groep haal je ze er zo uit: sommige mensen zijn van nature rooms, andere calvinistisch. Het heeft te maken met hoe je in het leven staat, niet met wat je van het hiernamaals verwacht. Protestanten zijn niet gauw tevreden en zien overal problemen en mistoestanden. Protestanten willen voortdurend dingen veranderen en verbeteren. Protestanten menen dat er voor alles een juiste aanpak of oplossing bestaat.

Je kunt dan ook perfect in levensbeschouwelijke zin katholiek zijn of vrijzinnig en toch als protestant door het leven gaan. Of in termen van geloof islamitisch, joods of atheist zijn en desalniettemin katholiek tegen de dingen aankijken. Als het over eten gaat zijn we bijvoorbeeld zelf, hoewel godsloochenend, volstrekt katholiek.

Het voorbije weekend, de weekenbijlagen van kranten doornemend, werd ons duidelijk waarom we zo'n hekel hebben aan Modern Eten. Modern Eten, voor wie in het weekend wijselijk geen kranten leest, is wat je in die bijlagen op de foto's ziet. Borden zijn nooit gewoon rond. Ze zijn rechthoekig of ovaal of ze moeten iets Japans uitstralen. Op die borden ligt de maaltijd artistiek verantwoord gedrapeerd. Groentjes en rijst worden in vormpjes gedrukt en vervolgens op elkaar gestapeld. Daarbovenop wordt dan een stukje vis of vlees gelegd. En rond dat torentje worden, vermoedelijk met een specifiek daartoe bestemd instrument, enkele nauwkeurig afgemeten streepjes saus gedruppeld.

Modern Eten ziet er altijd nadrukkelijk anders uit dan wat het in feite is. Deel van de lol is blijkbaar normaal eten onherkenbaar te maken. Vis en vlees worden in geometrische vormen gesneden. Waar je groentjes verwacht, kom je fruit tegen. Waar je zout verwacht, zoet. Smaken en combinaties waarvan je dacht dat ze tot de dessertsfeer behoren, bepalen het hoofdgerecht. Het nagerecht is dan bij voorkeur weer iets dat je nog het meest aan ontbijt doet denken. Verrassend! Nieuw! Gedurfd!

Modern Eten is protestants eten. Modern Eten is eten voor mensen die eigenlijk niet van eten houden en er daarom kunst van maken. Nu allemaal Concentreren en Genieten, jongens! Je zit niet voor je Lol aan tafel: hier wordt Gedegusteerd! Modern Eten is werken: proef de zeven verschillende parfums die in dit gerecht verwerkt zijn. Modern Eten is exclusief: alleen wie eerst de handleiding heeft gelezen begrijpt waarover het gaat, alleen wie een cursus heeft gevolgd heeft recht van spreken.

Modern Eten staat in absolute tegenstelling tot katholiek eten. Katholiek eten heeft uren in een potje staan pruttelen. Katholiek eten komt dampend uit de oven: een herkenbaar stuk vlees of vis, met vertrouwde groenten erbij. Katholiek eten is al eeuwen hetzelfde. Waarom zou je ook iets veranderen dat goed is? Katholiek eten is democratisch: iedereen kan een goedgemaakte risotto waarderen, iedereen vindt gebakken aardappeltjes fantastisch. Daarvoor moet je niet eerst een kookboek blokken.

Protestants eten draait rond wat er op het bord ligt. Katholiek eten is slechts een aanleiding. Een aanleiding om het gezellig te maken, om plezier te hebben, om te praten, om te drinken, om ruzie te maken en weer bij te leggen, om kwaad te spreken over de afwezigen en eeuwige vriendschap te zweren met je tafelburen.

Protestanten weten niet wat ze missen.

(Het prentje: voetbal, ook typisch katholiek. Protestanten gaan joggen of fitnessen.)

Geen opmerkingen: