vrijdag 6 februari 2009

Helemaal terug


Filmster Mickey Rourke is helemaal terug. In de jaren tachtig leek Rourke een hele grote te worden. Toen ging het mis: drank, onhandelbaar gedrag en steeds slechtere films. Rourke stopte zelfs een tijdje met acteren en werd profbokser. Met enig succes, overigens: zes wedstrijden gewonnen, twee gelijk, nul verloren.

Maar Rourke is weer helemaal terug. Binnenkort komt The Wrestler in roulatie, over een worstelaar die een comeback maakt. De film werd bekroond op het festival van Venetië en Rourke heeft een nominatie voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol op zak. In De Volkskrant van gisteren vroegen ze hem hoe dat voelt, zo'n comeback:

"Ach. Wat is een comeback? Je kunt terugkomen nadat je een broodje ham hebt gegeten, terugkomen uit Irak zonder benen, of terugkomen van het toilet, nadat je bent gepijpt. Elke comeback is anders."

Is iets van, toch?

En Rourke wil ook eerherstel voor de Amerikaanse worstelaars waarover de film gaat (zie ook prentje), die volgens hem ten onrechte niet als sportmannen worden erkend. Worstelen, leerde Rourke tijdens de opnamen, is keihard. Rourke moest vijf keer naar het ziekenhuis nadat hij onzacht door tegenstrevers werd aangepakt. Worstelaars worden dan ook niet mooi oud, vernemen we nog. "Na een lange carrière kunnen de grote kampioenen hun veters niet eens meer strikken."

Een groot aantal van die kampioenen kwam naar de première van The Wrestler. "Ze strompelden naar binnen, Ric Flair, Roddy Piper, Brutus Beefcake. Dat zijn de mannen die de sport groot hebben gemaakt. Levende legendes. Na afloop stonden de tranen in hun ogen."

Ric Flair, Roddy Piper, Brutus Beefcake: fantastische namen! Fantastische mensen ook, ongetwijfeld.

Geen opmerkingen: