vrijdag 20 februari 2009

De echte Peggy Sue


Twee weken geleden herdacht de wereld de vijftigste verjaardag van het overlijden van Buddy Holly. Buddy was goed tweeëntwintig en was nauwelijks twee jaar actief als liedjesschrijver, maar toch verblijdde hij ons met talloze fijne nummers.

Heel erg mooi is bijvoorbeeld Peggy Sue (filmpje). Maar wie was Peggy Sue? De BBC zocht haar op. Peggy Sue Gerron was in 1957 de vriendin van Buddy Holly's kompaan Jerry Allison, drummer van The Crickets. Volgens de overlevering gaf Peggy Sue op een bepaald moment Jerry de bons. En die speelde het slim: die vroeg Buddy een liedje te schrijven om Peggy Sue terug te winnen. Buddy had al een liedje klaar, maar dat ging over Cindy Lou. Maar voor een goede vriend doe je veel en dus kreeg Peggy Sue haar liedje.

In 1959 stortte Buddy's vliegtuig neer. Jerry was toen al drummer af. Ook daar zat Peggy Sue voor iets tussen. Al dat gerock 'n roll: dat brengt geen brood op de plank dacht Peggy Sue: "When you are raising children you want them to be secure and normal and you don't want the entertainment industry in their lives".

Wat vermoedelijk niet zoveel mensen weten is dat er nog een tweede Buddy Holly-liedje bestaat dat ook over Peggy Sue gaat: Peggy Sue Got Married. Dat is een nogal melancholisch nummertje, dat Buddy wel op band opnam, maar nooit uitbracht.

En dan vraag je je onwillekeurig af: had Buddy misschien ook Gevoelens voor Peggy Sue? Tja, er was toch iets, herinnert Peggy Sue zich. Toen ze hem de eerste keer zag, net voor een optreden, kwam Buddy, zijn gitaar in de ene hand, de versterker in de andere, naar haar en sprak: "I don't have time to pick you up, but you sure are pretty".

Maar toen moest Buddy de scène op en drie weken later was Peggy Sue met Jerry. De rest is geschiedenis.

(Het prentje: Buddy's huwelijk. Peggy Sue staat helemaal links, Jerry rechts. Peggy Sue heeft overigens ook een website waar je allerlei fijne spulletjes kan kopen.)

Geen opmerkingen: