zondag 26 april 2009

Opgelet: rokende man


Ooit had je pausen en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders die de kunstwerken wantrouwden die ze van vorige generaties hadden geërfd. Daar stonden immers blote mensen op. En dat zou de gelovigen maar op slechte gedachten brengen.

Daarom besloten ze die kunstwerken bij te werken. Hofschilders kregen de taak om de afbeeldingen fatsoeneren. Een takje klimop, discreet op de edele delen van Adam en Eva. Een gordijn, over de wellustige vormen van engelen en putti gedrapeerd. Allemaal met de beste bedoelingen, natuurlijk. Om de zwakkeren van wil tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Onwillekeurig denk je aan dat soort historische voorbeelden als je leest dat ze in Frankrijk de affiches van de nieuwe film over Coco Chanel fatsoeneren. Op die affiches zie je Audrey Tautou een sigaret roken. Tautou speelt Chanel. Chanel rookte een sigaret of veertig per dag. Dus nogal vanzelfsprekend dat ze er ook in de film wel eens ééntje opsteekt.

Niet zo, besloot de Gezondheidspolitie. Voor je het weet breng je de zwakkeren van wil op slechte gedachten. Je moet de mensen tegen zichzelf beschermen en dus geen sigaret op de affiches.

De Gezondheidspolitie is overigens niet aan zijn proefstuk toe. In Parijs loopt een Tati-tentoonstelling. Op die affiche zie je een scène uit Mon Oncle: Monsieur Hulot met neefje, rondtuffend op de brommer. Vreemd: sinds kort heeft Hulot op de straataffiches een soort molentje in zijn mond. Een molentje?!

Euh, in de film rookt Hulot een pijp. En voor je het weet breng je de zwakkeren van wil op slechte gedachten. Je moet de mensen tegen zichzelf beschermen en dus niet, zoals op de oorspronkelijk geplande affiches (zie helemaal bovenaan), rokend op de foto. Vandaar dat molentje (zie hieronder).


Overigens, bedenken we nu zelf, zo'n oudere man op een brommer met een jongetje erbij. Is dat wel slim? Gaat dat niet aan de gevoelens appeleren van viezeriken die knaapjes schenden? Zouden we niet beter dat jongetje van die affiche halen? Voor je het weet breng je de zwakkeren van wil op slechte gedachten.

Ja, de vooruitgang hou je niet tegen.

(Voor wie, bij wijze van verzetsdaad, graag even een Rokende Man met een Knaapje op een brommer wil zien: hier een stukje uit Mon Oncle. Eén van de fijnste films ooit, overigens.)

1 opmerking:

DC zei

Wat ik me dan afvraag: Houdt zo'n molentje in de mond niet nog grotere gezondheidsrisico's in dan een pijp?