dinsdag 21 april 2009

Partizanenlied


Niet zo gekend bij ons, maar in Frankrijk een instituut. Maar nu dood. Vorige week overleed Maurice Druon. Vooral bekend als académicien. Meestal zag je Druon afgebeeld in vol ornaat, met alle eretekenen die hoorden bij zijn functie als secrétaire perpétuel van de Académie Française.

Druon schreef in Frankrijk razend populaire historische romans. Ondermeer de zevendelige reeks Les Rois Maudits. Lopende bandwerk, vond Druon zelf, maar opeenvolgende generaties Fransen lusten er wel pap van. Druon schreef ook de tekst van één van de meest aangrijpende liederen ooit: Le Chant des Partisans, het officiële lied van de Franse weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hier gezongen door Anna Marly (prentje bovenaan), die de originele muziek schreef. (Voor de jongere lezertjes: het is zonder een bewegend filmpje, maar er zijn leerzame historische fotootjes bij). En het belangrijkste: zo ontrukken we ook even Anna Marly aan de vergetelheid: kind van Russische emigranten in Frankrijk, balletdanseres in Monte Carlo, zangeres in de Parijse cabarets, bij het Franse verzet, daarna nog een carrière als chansonnière in Latijns-Amerika, om dan de oude dag te slijten in Alaska. Mooie mensen.

En voor wie het wat moderner mag: een jazzige versie van het partizanenlied, door Giovanni Mirabassi (filmpje). Uit de aanbevolen CD Avanti, uit 2000: moderne versies van klassieke strijdliederen.

Geen opmerkingen: