donderdag 16 april 2009

Veel onbegrip in de wereld


Zullen we het nog eens over onze vrienden de dieren hebben? Eerst een enigszins vreemd verhaal. Dan eentje uit de wetenschap en, afsluitend, een verhaal over liefde en onbegrip.

Het vreemde verhaal komt van een Russisch persagentschap dat zich op zijn beurt op een Chinese bron baseert. Meer dan duizend (meer dan duizend?) dolfijnen zouden in de Golf van Aden aanvallen van Somalische piraten op Chinese vrachtschepen hebben verijdeld. De verenigde Flippers (het prentje: de enige echte Flipper, met zijn maatjes Buddy en Sandy) omsingelden de schepen en vormden zo een levend schild, zodat de Somalische piraten niet konden naderen en uiteindelijk moesten afdruipen (De Standaard, 14.04.09).

De wetenschap -dat is het tweede verhaal- bewijst wat talloze hondenliefhebbers zelf al konden vaststellen: een baasje en diens trouwe hond verstaan elkaar perfect. Als je zegt: Bobbie, zet eens een keteltje water op om een lekkere tas thee te maken, dan verstaat Bobbie dat. En Bobbie is bovendien nog slim ook: die denkt, ik lust geen thee, dus baas, ga maar zelf, ik hou me van de domme. Goed bekeken.

Maar we dwalen af. Wat vonden wetenschappers? Als je een bordercollie een replica of zelfs een foto voorhoudt van een voorwerp dat zich in een andere kamer bevindt, dan begrijpt die bordercollie dat en gaat vervolgens het bewuste voorwerp halen. Brave beesten.

En, afsluitend, een tranentrekker van een verhaal. In de zoo van Poznan, meldt Reuters, hebben ze een olifant die zich, zelf man zijnde, tot de herenliefde heeft bekend. De olifant, Ninio genaamd, werd ingehuurd om voor nageslacht te zorgen. Maar Ninio blijkt vooral geïnteresseerd in de andere mannelijke olifanten.

Dat is niet naar de zin van de lokale autoriteiten. Die hebben het in het algemeen moeilijk met de gelijkgeslachtelijke liefde. En voor olifanten maken ze geen uitzondering: "We didn't pay 37 million zlotys for the largest elephant house in Europe to have a gay elephant live there", verklaarde ene Michal Grzes, conservatief gemeenteraadslid uit Poznan.

Er bestaat nog veel onbegrip in de wereld.

Maar wat we eigenlijk willen zeggen is dit: twee mooie tentoonstellingen met oude foto's van mensen en huisdieren op komst. In Gent, tot 17/5, in het Huis van Alijn: Uit het Fotoalbum. In Brugge, van 26/4 tot 31/5, in Het Tolhuis: Blaffend Erfgoed. De hond als archiefbeest.

En op de website van dierenfotoverzamelaar Jan Desmet -die meewerkte aan de Brugse tentoonstelling- staat ook veel moois, net zoals op die van de organisatie Mens en Dier Op Papier.

Geen opmerkingen: