woensdag 15 mei 2013
Prins Leonard
Eén van de langst regerende vorsten is Prins Leonard van Hutt River. Dat behoeft mogelijk enige duiding. In 1970 besloot de Australische regering de graanproductie te verminderen. Graanboeren kregen quota opgelegd. In Hutt River, Western Australia, vonden ze dat maar niets en legden ze de quota naast zich neer. Dat vond de overheid op haar beurt maar niets en die dreigde ermee de boerderijen te onteigenen.
Dat was enigszins buiten Leonard Casley gerekend. Die dook in de wetboeken en vond een briljante uitweg: hij verklaarde Hutt River onafhankelijk. En in één beweging kroonde hij zich tot Prins Leonard van Hutt River. Zich beroepend op een rechtsregel uit de vroege Engelse geschiedenis konden daardoor zijn buren niet langer worden vervolgd: zij volgden immers hun prins aan wie ze trouw hadden gezworen.
Daarop volgde enig geblunder van de Australische overheid. Vooreerst vergat die bepaalde wettelijke termijnen te respecteren, vervolgens beging ze de fout Leonard Casley aan te schrijven als de facto gezagsdrager in Hutt River. In latere rechtszaken besloten rechters daaruit dat de Australische staat daardoor Leonard's soevereiniteit over het gebied had erkend. Vervolgens besloot de overheid de inwoners van Hutt River te straffen, door ze geen enkele overheidsdienst meer te leveren en geen pensioenen of ziekteverzekeringen meer uit te betalen. Koren op de molen van Prins Leonard, die nu terecht kon claimen dat Australië zijn jurisdictie over het gebied de facto had opgegeven. De rechtbank volgde hem daarin en sindsdien moet bijvoorbeeld de Australische post brieven met daarop de door het Prinsdom Hutt River uitgebrachte postzegels gewoon bestellen.
Inmiddels zit Prins Leonard (op het prentje afgebeeld met Prinses Shirley) meer dan veertig jaar op de troon. Hutt River doet het economisch zeer goed, in belangrijke mate dankzij de toeristen en dankzij de uitgave van postzegels en munten die begeerd zijn in verzamelaarskringen. Hutt River beschikt over een leger, bestaande uit 8 (acht) in Groot-Brittannië geparkeerde tanks en een politiemacht bestaande uit één (1) in Zweden gestationeerde agent. Meer informatie op de officiële site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het Prinsdom Hutt River (hier).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Weer een pareltje waarmee we mensen lastig kunnen vallen op feestjes!
Iemand moet het doen, TV.
Een reactie posten