woensdag 20 februari 2008

Dansmariekes en kappersgasten


Paniek in de wereld van dansmariekes en kappersgasten: misschien gaat het Eurovisiesongfestival dit jaar wel niet door! Omwille van de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo afgelopen zondag heeft de Servische omroep besloten om de nationale voorronde voor het Songfestival uit te stellen tot een nog niet nader bepaalde datum. Die voorronde zou normaliter vandaag en morgen plaats vinden.

Als die voorronde wordt afgelast, wat dan met eigenlijke festival? Ook dat gaat dit jaar in principe door in Servië: op 22 en 24 mei in de Belgrado Arena. Stel dat het conflict met Kosovo en de internationale gemeenschap verder escaleert. Wat dan? Géén songfestival? It boggles the mind.

Het zou, denken wij, geen kwaad kunnen om het liedjesfestival een jaartje uit te stellen. Tijd om even over de formule na te denken. In een ver verleden had zo'n festival nut en inhoud. Het bracht de volkeren samen en iedereen zette zijn beste beentje voor om iets unieks van eigen bodem te laten horen. Dat was mooi. Een illustratie: beluister bijvoorbeeld dit uitermate fraaie liedje, in 1968 de inzending van Joegoslavië: Jedan dan, door -hou je vast- De Troubadours van Dubrovnik. Zo'n liedjes: daar doen we het eigenlijk voor.

Het begon fout te lopen toen het niet meer verplicht was om in de eigen landstaal te zingen. Kleine talen zouden benadeeld worden, oordeelde men. Flauwekul! Een gemeenschap die omwille van de Eurovisiesongfestivalpunten de eigen taal afzweert verdient die eigen taal niet eens. Toen iedereen in een soort Engels begon te zingen hield niets de landen nog tegen om ook allemaal hetzelfde liedje te sturen. Het ene jaar stampen we allemaal mee op Teutoonse disco, het volgend jaar doet iedereen kozakkenpop of Balkanfolk.

Hoe redden we het songfestival? Elk jaar kiezen we bij lottrekking een taal. En alle landen moeten dan een liedje in die taal, bijvoorbeeld Fins, insturen.

Stel je voor: overal op het continent leren kappersjongens en make up-verkoopstertjes met muzikale ambities zichzelf Finse woordjes. Op de verschillende nationale zenders worden beginnerscursussen Fins gelanceerd. Bij ons spelen De Kampioenen tegen een Finse ploeg, brengen de dames van K3 een CD uit met Finse kinderliedjes en rolt Mega Mindy een Finse dievenbende op. En in de rest van Europa variaties op hetzelfde thema. En het volgende jaar doet het hele continent Maltees of Sloveens.

Vreemde talen studeren zal nog nooit zo populair zijn geweest en de interesse voor andermans cultuur zelden groter. Voor je het weet is Europa één.

Vrede en vriendschap onder de volkeren! Meer moet dat niet zijn.

1 opmerking:

René CF zei

Beste,

Ik was op zoek naar het liedje Jedan dan, van de Troubadours of Dubrovnik. Ik wist niet dat het een Eurovisiesongfestival-liedje was, wel dat het in de Top 40 stond (Nederland) en dat het me erg aansprak. Ik ben erg blij het te hebben teruggevonden via jouw blog.

René Bil, Almere, 53 jaar. (Nederland)