dinsdag 12 februari 2008

Het discrete gesnip van de keukenschaar


Her en der zie je op de Parijse stoepen tegen de gevels plukjes bladgrond liggen, hoopjes dode bladeren, dorre takjes en twijgen. Het duurt een tijdje voor je door hebt hoe dat komt. De verklaring komt van boven. De verrassend vroege lente drijft de Parijzenaars naar hun balkons. Daar zie je ze druk in de weer: verslenste sierplanten worden bijgeknipt, bloembakken opgeschud, heesters krijgen een grotere pot.

Wat een verschil met de mensen van de voorstad. Daar vormt de eerste mooie lentedag het startsein om met luid brommende grasmaaiers en loeiende boomzagen aan de slag te gaan. Zodat meteen elke normale conversatie in de belendende tuinen onmogelijk wordt.

Het discrete gesnip van snoeitang en keukenschaar! Daaraan herken je de beschaving van de stadsbewoner.

Het Parijse stadsbestuur organiseert elk jaar een wedstrijd waarin de mooiste gevels, balkons, binnentuintjes en dakterrassen worden bekroond. Op de foto: de bijzonder fleurige creatie van mevrouw Duval, vorig jaar derde prijs in de categorie vensterbanken.

Zoveel Parijzenaars met weinig vrije tijd en een balkonnetje: dat is een gat in de markt, dacht een stel bijdehandse jongens. Zo ontstond de professionele balkontuinierderij. Tegen een aangepaste vergoeding komen ze défricher et habiller votre balcon. Je balkonnetje wordt een écran écologique entre la ville et votre intérieur, meer zelfs: l'expression naturelle de votre art de vivre.

Ach, Parijs.

Geen opmerkingen: