maandag 18 februari 2008

Gisteren was een fijne dag


Onze jongens speelden gisteren een geweldige wedstrijd. Een tot de verbeelding sprekende uitslag (5-3), mooi aanvallend voetbal, schitterend winterzonnetje, spanning en sensatie (ondermeer een gemiste penalty). Gisteren was, hoeft het nog gezegd, een fijne dag.

Onze club is een joodse club. Een flink deel van de supporters is ook joods. Het opmerkelijke is dat we in al die tijd dat we gaan voetbalkijken eigenlijk nog nooit antisemitische opmerkingen hebben gehoord van de bezoekende teams of hun aanhang. En nochtans laaien de gemoederen soms wel eens hoog op.

Zo is onze voorzitter een nogal emotioneel mens. Om de haverklap ziet hij onrecht gebeuren op het veld. Scheidsrechters zijn steevast blind, lijnrechters voetbalonkundig. Onze voorzitter heeft een opmerkelijk luide stem en neemt zelden een blad voor de mond. Als hij op dreef geraakt spreekt hij alle talen door elkaar: Frans, Engels, Antwerps, Hebreeuws.

Gisteren geraakte de voorzitter in debat met een deel van de eigen supporters. Hij verweet ze lauwe clubliefde, omdat ze niet, zoals hij, elke aanval van de tegenstander begroeten met de furieuze kreet offside. Vrij snel werd er zeer hevig gedebatteerd in alle mogelijke talen. De bezoekende supporters keken geamuseerd toe, maar niemand leek er zich aan te storen of voelde de noodzaak om te roepen het gesprek in het Vloms verder te zetten. Om eerlijk te zijn: op zo'n momenten vrezen we altijd dat er op onvriendelijke wijze aan het joodse karakter van de club zal worden herinnerd.

Dat zulks niet gebeurt, dat moet gezegd, is ook het gevolg van het nogal beschaafde en vooral ook zelfkritische gedrag van onze supporters. We lachen nogal eens met onszelf. En als de tegenstander beter is krijgt die applaus. Maar tezelfdertijd wordt altijd ook enthousiast gesupporterd voor de eigen ploeg. We zien voortdurend lichtpuntjes. Er is altijd wel verbetering merkbaar. Soms is dat wel even zoeken.

Maar gisteren was zondermeer een fijne dag.


PS. Buitenstaanders merken, als ze horen wat de wortels van onze club zijn, wel eens op dat die ploeg dan wel rijk moet zijn. Ja hoor, regelmatig snoepen we spelers af van Chelsea of Arsenal. Op deze plek vind je recente foto's van ons terrein. Zoals je ziet: daar is niet op een euro gekeken. Het gebouwtje dat dienst doet als kassa is sinds begin dit seizoen weer helemaal in gebruik. Klaar voor de Champions League.

PPS. Volgens de overlevering was Hakoah Wien de beste joodse voetbalclub ooit. Oostenrijks kampioen in het seizoen 1924-25 en de eerste niet-Engelse club die een Engels team, West Ham United, op eigen bodem versloeg. Het Oostenrijks voetbal behoorde toen tot het beste van de wereld. De wellicht beste Oostenrijkse club was Austria Wien, ook grotendeels joods. Sterspeler Matthias Sindelar, hierboven op de foto, pleegde in 1939 zelfmoord, liever dan voor de Duitse nationale ploeg te moeten spelen.

2 opmerkingen:

pst zei

Via de Grondhopper viel ons oog op dit bericht op www.antisemitisme.be:

"Antisemitische uitspraken gehouden tijdens de voetbalmatch tussen Maccabi Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver

Date: 17/2/2008
De voetbalmatch tussen de ploegen van Maccabi Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver werd beƫindigd met een algemeen gevecht tussen de spelers van de twee ploegen na antisemitische uitspraken van een voetballer van de ploeg van S-K-W.
Al van het begin van de match was de sfeer reeds heel gespannen tussen de spelers van beide ploegen van jongeren van ongeveer 16 jaar, beledigingen werden geroepen op het moment wanneer de keeper van S-K-W zei tegen een speler van Maccabi : « Jullie kunnen maar beter terug gaan naar Duitsland ». Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en een algemeen gevecht was het gevolg. De spelers van Maccabi hebben geweigerd verder te spelen. De verantwoordelijken van de ploeg van S-K-W hebben, na de match, hun verontschuldigingen aan Maccabi aangeboden."

We waren dus weer enigszins goedgelovig.

Leinad Sreyeb zei

Goh, wat jammer dat ik deze blog pas nu ontdek. Mooie cursiefjes, rake uitspraken. Als webbie van de Maccabi voetbal blog heb ik natuurlijk vooral genoten van de berichten over KSC Maccabi