maandag 22 september 2008

Creatief met sardines


Eén van de grote ironieën van het moderne leven is dat, als de jonge mens van tegenwoordig enige interesse betoont voor goed en smakelijk eten, dat het gevolg is van de inspanningen van een reeks, hou je vast, Britse koks. Voor een vorige generatie was Brits eten iets als Duitse humor: te mijden.

Als jonge mensen vandaag kunnen koken, dan komt dat door de BBC. Daardoor maakte de wereld kennis met Delia Smith, Nigella Lawson, Antonio Carluccio (een Italiaan, maar een Britse Italiaan), the Two Fat Ladies, the Hairy Bikers, Rick Stein en andere Jamie Olivers. We dragen ze allemaal in het hart. Maar Jamie Oliver krijgt toch een speciaal plaatsje, omdat we nog het allermeest naar zijn boeken grijpen of variaties maken op dingen die we hem eerst zagen doen.

En we zijn niet de enige bewonderaar. Prince Charles schreef recent een fanbrief. Hij dankt Jamie Oliver omdat die een grote kwaliteitsinjectie heeft gegeven aan het eten in schoolkantines. "De Britse schoolkinderen hebben de weg naar gezonde voeding teruggevonden en dat alleen al is een grote pluim waard. Maar de campagne van Jamie Oliver voor meer gezonde voeding sloeg wat mij betreft alles. Ze was baanbrekend."

En let op, beste lezers, er fonkelt al weer een nieuwe ster aan het culinaire firmament van de BBC. Vorige week maandag maakten we voor het eerst kennis met Valentine Warner. Een fantastische man. Je zag hem ondermeer konijnen afknallen en die vervolgens uitermate smakelijk klaarmaken. Hij maakte een geweldig uitziende lasagne met boschampignons en we zagen hem een omelet met truffels klaarmaken op een campinggasvuurtje. Elke maandagavond, zes weken op rij, van 21.30 tot 22 uur (Belgische tijd), op BBC2. Hier een interview met Warner, om alvast wat in de sfeer te komen.

En nu nog even tijd voor een eigen uitvinding: creatief met sardines.

Men nemen een blikje sardines, bij voorkeur Marokkaanse, met olie en met piment. Men peutere de sardines uit het blik, er zorg voor dragend zoveel mogelijk olie en piment in het blik te laten. Men legge de sardines op een plankje en snijde ze -dat gaat vanzelf, sardines vallen ongeveer uit elkaar- in stukjes van elk een centimeter. Men nemen een stuk of acht kleine, zoete tomaten of vier Roma-tomaten en men snijde die ook in blokjes van dezelfde omvang.

Men gooie tomaten en sardines in een schaal. Men voege er twee flinke eetlepels kappertjes aan toe. Men werke af met een handvol fijngesnipperde peterselie. Men hutsele alles door elkaar. Men kruidde met zout en peper naar eigen goeddunken; extra olie is vermoedelijk niet nodig: die hebben de sardines al meegebracht. Men neme een stevige bruine boterham, bijvoorbeeld van het Dagelijks Brood/Pain Quotidien, en scheppe er naar hartelust van de sardinensla op. Men neme mes en vork en taste toe. Men sluite de ogen en verpoze een wijl bij de gedachte aan de vriendelijke meneer van deze blog die de mensheid zoveel lekkers schonk.

Zonder dank.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tegenreceptje

Ik heb een boon voor ex-docenten die zo smakelijk en het mag gezegd worden, ook duidelijk over eten kunnen schrijven. Het water kwam me in de mond en ik kon het dus niet helpen om hier een tegenreceptje te plaatsen. Dit enkel voor uw amusement en de stimulatie van u smaakpapillen.

Creatief met zalm
Men neemt carpaccio (waarmee ik enkel bedoel niet gerookt, maar au naturel). Vervolgens neemt men een mes en net zoals in creatief met sardines, snijden in kleine stukjes. Men neemt een watermeloen en u probeert na het ontpitten stukjes te snijden die van dezelfde grote zijn als de zalm. Dit alles in deponeerd men in een schaaltje. Neem vervolgens een niet gesuikerde yoghurt waar je enkele lepels mengt met fijngesneden bieslook. Een lepeltje watermeloenvocht in dit mengsel om het vloeibaarder te maken. Denk eraan aspirant-koks, het is een dressing, geen pudding op de zalm, less is more. Peper en zout naar smaak. Deze dressing bij de zalm en de watermeloen, mengen en vervolgens verdelen in kleine glaasjes. Voila, een kleine vingerhapje om te nuttigen bij een aperitiefje. Smakelijk.

BS

pst zei

bedankt, BS! In regel staan we enigszins argwanend tegenover de combinatie vis en fruit. Maar vermits we reizen om te leren proberen we het zeker een keer uit.