zaterdag 6 september 2008

Ga, Johnny, ga


Deze zomer kon je her en der naar de Sex Pistols gaan kijken. Uiteraard is het goed voor Johnny Rotten en zijn maten dat vandaag blijkbaar nogal wat volk er centjes voor over heeft om de oude-mensen-die-ooit-de-Pistols-waren aan het werk te zien; ook Johnny moet op het einde van de maand rekeningen betalen. Maar laten we wel wezen: punk was niet bedoeld voor de eeuwigheid.

Hemeltergend was dat je na die optredens in de krant verslagen kon lezen van idioten die bijvoorbeeld vonden dat de klank maar niets was en de liedjes vals klonken en de groep weinig geïnspireerd leek. Jezus, wankers: het gaat over punk! P-U-N-K. Als je verantwoorde plaatjes wil horen en een dure lichtshow zien, ga dan naar Radiohead of Coldplay of U2 of wat voor chirojongensgroepjes er nog niet allemaal rondlopen. Sommige mensen ook.

Maar Johnny gaat stevig door. Vorig jaar een leuk interview met hem gelezen. Johnny neemt daarin even de maat van Joe Strummer van de Clash. Brave jongen, maar toch ook vooral een beetje een blaakskaak. Strummer was zoon van een diplomaat -niets mee mis, uiteraard: je hebt volk van alle slag nodig- maar wel zielig dat Joe dacht dat te moeten compenseren door als revolutionair te poseren. Johnny hierover:

Joe was good-hearted. But just a trifle confused. That band for me, they got themselves bogged down in sloganeering. You know, it's all rather pompous, innit? And jokey and arty – very arty and affected. Dead-serious left-wing socialism – I mean, yawn! You know, yawn! Socialism doesn't do working-class people no good at all. Just makes the wealthy feel like they care. Anything that keeps the poor in government project housing is definitely not for our benefit.

Die Rotten. Go, Johnny, go!

Leer zelf Anarchy in the UK spelen op de ukulele! Iedereen speelt dezer dagen trouwens ukulele. Op het prentje hierboven zie je de puissant rijke investeerder Warren Buffet -die kan je, Johnny, dan weer niet van socialistische sympathieën verdenken- de armemensengitaar ter hand nemen. Hier speelt Buffet mee met de Quebe Sisters Band. (Let in het begin hoe Buffet aftelt: one million, two million. Groots!). Hier hoor je hem heel even thuis bezig op de, hou je vast, electrische ukulele!

Zo klinken de Pistols op ukulele. Deze brave Franse jongen doet het voor. En dit is het akkoordenschema. Je had al bezig moeten zijn.

Geen opmerkingen: