dinsdag 11 augustus 2009

De bijen van Parijs


Trouwe lezers weten dat de zaak van de bijen ons na aan het hart ligt. Als het niet goed gaat met de bijen, gaat het vermoedelijk ook niet best met de rest van de schepping. Vandaar dat we bijzonder opgetogen zijn over een bericht in de Figaro Magazine van vorige zaterdag.

Het gaat, vernemen we, uitermate geweldig met de bijen van Parijs. De hoofdstedelijke bijen doen het beter dan hun zusters van de buiten. Die hebben het kwaad omdat boeren massaal koolzaad en zonnebloemen planten en, daarmee samenhangend, nogal overenthousiast hun velden met herbiciden te lijf gaan. In de hoofdstad is het tegenwoordig al bio wat de klok slaat. In de vele parken van Parijs wordt onkruid alleen nog op milieuvriendelijke wijze aangepakt. Het resultaat: de bijen van Parijs zijn sterker, gezonder en productiever dan de buitenbijen.

Zijn er dan bijen in Parijs? Massa's, zo blijkt. Zelfs op het dak van de Opera staan korven opgesteld, net zoals bijvoorbeeld op de daken van het Grand Palais en op het hoofdgebouw van Louis Vuitton, nabij de Pont-Neuf. Vandaag staan er in de Franse hoofdstad zo'n driehonderd korven. Niet slecht, maar veel minder dan halverwege de negentiende eeuw, toen er zo'n 1200 korven werden geteld. Toen hadden massa's Parijzenaars ook een tuintje en werden er perziken geoogst in Montmarte en asperges gestoken in Argenteuil.

Let op: ook dat komt nog terug. De toekomst is aan de stadslandbouw. En aan de bijen, natuurlijk.

Het prentje: Bhramari Devi, Godin van de Zwarte Bijen. Het hebben van een godin voor de bijen -al dan niet van zwarte kleur- strekt bijzonder tot aanbeveling. Goed punt voor onze vrienden de hindoes.

Geen opmerkingen: