zondag 23 augustus 2009

Saluton, banditoj


Nooit werd er zoveel met nationale vlaggen gezwaaid als vandaag.

Als atleten winnend over de meet struikelen, vinden ze altijd nog wel een tweede adem om ererondjes te lopen met de nationale driekleur. Langs het parcours van Tourritten of klassiekers heeft vrijwel elke toeschouwer de vlag bij van zijn land of regio waarmee, vooral als de camera's in de buurt zijn, als een dolleman wordt gewapperd. Zelfs in de voetbaltribunes zie je dezer dagen meer nationale dan clubvlaggen.

Dat moet vooral zuur zijn voor Flag-Smasher, één van de minder bekende superhelden, die meestal als vijand van Captain America in het strijdperk treedt. Flag-Smasher (de man in het zwartwitte pak op het prentje) is, voor zover we weten, de enige zelfverklaarde anarchist in het universum van de superhelden.

Flag-Smasher is de stichter van Ultimatum, ofte het Underground Liberated Totally Integrated Mobile Army To Unite Mankind. Ultimatum heeft zich tot doel gesteld het nationalisme uit te roeien. Daartoe wil het de mensheid verenigen en onder het gezag stellen van een wereldregering. Uiteraard is Captain America daar niet mee opgezet: de mensheid verenigen en nationalisme uitroeien? Fundamenteel un-American.

De arme Flag-Smasher wordt een beetje als een simpele ziel uitgebeeld. Dat komt er van als je gelooft dat je de gedachte kan uitbannen dat de eigen natie superieur is aan andere naties. Loser! Uiteraard wordt hij dan ook altijd door anderen in het ootje genomen. Als puntje bij paaltje komt blijkt Ultimatum steeds weer te worden gemanipuleerd door Enge Griezels. Zoals bijvoorbeeld Red Skull, een vreselijk misvormde Amerikaanse grootindustrieel met nazi-sympathieën, die genocide als belangrijkste hobby heeft.

Typerend: één van Flag-Smashers Geheime Superkrachten is zijn vermogen om ... Esperanto te spreken. Saluton, banditoj. Ĉu vi parolas Esperanton?

Sidder en beef, boeven.

De mensheid verenigen en het nationalisme uitbannen. Arme Flag-Smasher.

Geen opmerkingen: