vrijdag 9 oktober 2009

Crown & Woolpack


Nu we toch overal de Val van de Muur en het Einde van het Communisme herdenken: hoe het allemaal begon.

Het prentje: The Crown and Woolpack, 394 St John Street, Finsbury, Londen. Destijds Lenins favoriete pub. Vandaag een trendy kapperszaak, The Chapel genaamd.

Hier vond in 1903 -nadat de deelnemers eerst gepland hadden in Brussel te vergaderen, maar onder internationale druk werd ze dat verhinderd- het tweede congres plaats van de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij. Hier kwam het tot de historische breuk tussen Lenin en de zijnen, de bolsjewieken (de congresmeerderheid), en de anderen, de mensjewieken (de minderheid). Lenin wou een voorhoedepartij op militaristische leest geschoeid. De anderen zagen meer in een klassieke partij naar Europees model. Lenin haalde het en de rest is geschiedenis.

Opmerkelijk: in 1907 zaten de latere tenoren van de Revolutie, Lenin, Stalin en Trotsky, weer samen in The Crown & Woolpack. Hier bespraken ze hoe ze het vijfde partijcongres, dat opnieuw in Londen doorging, naar hun hand konden zetten.

Wat er die avond precies werd gedronken, of iedereen het zijne betaalde dan wel of er werd samengelegd en een pot gemaakt, of er ook al eens een rondje voor het hele café werd gegeven: al dat soort belangwekkende dingen weten we jammer genoeg niet.

Geen opmerkingen: